Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Celjski biskup Anton Stres

'Davanje ulice Titu je groteskno i izraz arogancije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Celjski biskup i koadjutor mariborskog nadbiskupa Anton Stres danas je 'grotesknim' nazvao nedavno imenovanje jedne ulice u Ljubljani po bivšem jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, istaknuvši da on i jugoslavenski partijski vrh nose odgovornost za poratna masovna ubojstva, uključujući i ona otkrivena u napuštenom rudniku blizu sela Huda jama kod Celja.

'Zločini počinjeni u Hudoj jami, logoru Teharje, Kočevskom rogu i na drugim mjestima dogovoreni su u partijskom i državnom vrhu u Beogradu. Zato je davanje ulice Titu groteskno i izraz arogancije', izjavio je Stres u razgovoru za katolički Radio-Ognjište.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

>> 'Hrvati imaju dovoljno snage za uklanjanje Titovog imena'

Kritizirajući odnos slovenskih političkih elita prema događajima iz prošlosti, Stres je rekao da je Tito bio 'zločinac koji je masovno kršio ljudska prava, pa i prava svojih sumišljenika koje je slao na Goli otok'.

'Ne može doći do pomirbe dok se komunističkom revolucijom opravdavaju zločini'

U Sloveniji, kako je pojasnio, ne može doći do pomirbe i jedinstvenog gledanja na događaje iz prošlosti, sve dok se NOB-om i komunističkom revolucijom opravdavaju zločini i dok 'sudionici revolucije i njihovi fizički, te ideološki i moralni nasljednici' nastoje retroaktivno 'pozlatiti razdoblje koje ih je dovelo na vlast'.

U Francuskoj je trebalo dvjesto godina da nacija počne na isti način gledati na događaje iz razdoblja Francuske revolucije, upozorio je Stres. (Hina)

Podržavate li davanje ulica Titu?

  • Da
  • Ne
  • Nikako
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene