446487
446487
446487
446487
446487

Nakić: Nemam se zašto ispričavati pacijentima

  • , 13.08.2016., 13:12
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić demantirao je u subotu medijske napise prema kojima je povukao naputak bolnicama o ograničavanju izdavanja C1 uputnica, koje su i dalje ograničene na preglede unutar iste specijalizacije.

 
 
 
 
Dario Nakić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Dario Nakić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

C1 uputnice izdaju liječnici primarne zdravstvene zaštite za pregled i cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti, a ministar Nakić je istaknuo da su proteklih dana samo poslali pojašnjenje bolnicama koje interne uputnice za koje uputne dijagnoze mogu izdavati pacijentima s C1 uputnicom.

Ministar je demantirao medijske napise kako se vraća 'stari sustav izdavanja C1 uputnica, nakon što je njihovo ukidanje prije mjesec i pol dana izazvalo golemo nezadovoljstvo pacijenata i liječnika obiteljske medicine'.

Riječ je, kaže, o pogrešnoj interpretaciji naputka poslanog ovih dana bolnicama, a kojim se samo pojašnjavaju nova pravila od lipnja ove godine, po kojima gastroenterolog ne može više slati pacijenta internom uputnicom psihijatru.

'Ministarstvo je proteklih dana bolnicama poslalo samo pojašnjenje postupanja s C1 uputnicama za pojedine slučajeve. Nije riječ ni o kakvim novim uputama', ističe Nakić.

Iako je ministar više puta naglašavao da naputkom o C1 uputnicama želi vratiti značenje liječnicima obiteljske medicine, novi sustav izdavanja tih uputnica izazvao je veliko nezadovoljstvo među dijelom obiteljskih liječnika.

KoHOM: Ministar bi se treba ispričati pacijentima

Nezadovoljstvo tom odlukom ministra zdravlja Darija Nakića iskazali su predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Udruge su upozorile na kaos u zdravstvenom sustavu, posebno u ordinacijama obiteljske medicine i kod pacijenata koji sada ponovno moraju dolaziti kod svog obiteljskog liječnika po uputnicu za svaku bolničku pretragu.

Članica Izvršnog odbora KoHOM-a Ines Balint rekla je kako 'sSmatra da bi se ministar trebao ispričati hrvatskim pacijentima i javnosti zbog kaosa koji je bio izazvan posljednjih mjesec dana s C1 uputnicama, bez da se o tome konzultirala struka'.

'Neslužbenog ministrovog naputka bolnice su se počele slijepo pridržavati i naprasno vraćati već naručene pacijente putem internih uputnica. To je izazvalo takav kaos da zahtijeva ispriku pacijentima. Naručeni pacijenti dolaze u zagrebačke bolnice iz udaljenih krajeva, a onda ih vraćaju na bolničkim šalterima i traže da im obiteljski doktor napiše novu uputnicu. Na Rebru su tražili od pacijenata da potpišu izjave i jamče da će donijeti drugu uputnicu od svog obiteljskog doktora. U suprotnom, bez obzira što imaju tzv. internu uputnicu, bit će im usluga naplaćena u punom cjenovnom iznosu. Naše javne bolnice dale su si za pravo da slijepo slušaju taj naputak koji nema pravne osnove, jer ga nije donijelo Upravno vijeće HZZO-a, niti je objavljen u Narodnim novinama', kaže Balint.

Nakić: Nemam se zašto ispričavati

Ministar pak na to odgovara da se 'nikome neće ispričavati jer nema zašto', te ponovno ističe kako 'C1 uputnica nije ukinuta, kao ni interne uputnice. Samo je poslan naputak da se te uputnice ne zloupotrebljava'.

Netočno je, kaže, da se vraćalo pacijente jer nemaju ispravne uputnice, koje se 'mogu elektronički poslati'.

'Pacijent iz Dubrovnika ne dolazi u Zagreb da bi s C1 uputnicom obavio sve pretrage odjednom. To nije uputnica za hitni bolnički prijem i s njome se može naručiti samo za daljnje preglede unutar iste specijalnosti'.

Ponavlja da je osnovni cilj uvođenje reda u zdravstveni sustav te omogućavanju liječniku obiteljske medicine da bude osnovni stup zdravstvene usluge.

'Ojačat ćemo ulogu obiteljskih liječnika kojima ćemo smanjiti broj pacijenata sa sadašnjih 2.200 na 1.500, da bi mogli pregledavali i voditi svoje bolesnike, a ne da to umjesto njih radi netko drugi', poručuje Nakić.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se