Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi ministar zdravlja

Dario Nakić: Ne očekujem rezove u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja kaže da ne očekuje rezove u zdravstvu.

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je kako ne očekuje rezove u zdravstvu, ali se mora zaustaviti nepotrebnu potrošnju i odljev novca na nepotrebne stvari kako bi ga se usmjerilo na povećanje kvalitete liječenja i obnovu zastarjele opreme.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

"Dosad smo imali sliku da je u zdravstvenom sustavu sve krasno i bajno i da zdravstveni sustav cvate. Idemo prestati govoriti o 'Potemkinovim selima'", rekao je Nakić.

Prava pacijenata se neće mijenjati

Obećao je da se prava pacijenata neće mijenjati, a građani se ne trebaju bojati privatizacije zdravstvenog sustava. Za zdravstveni sustav svi izdvajamo iz svojih plaća i on je velika vrijednost našeg društva, ali on nije besplatan, kazao je Nakić.

Nakić nije za to da u osnovno zdravstveno osiguranje ulaze privatne osiguravajuće kuće, ali smatra da treba definirati osnovni paket usluga koji će pokrivati HZZO, kao i iznadstandardne usluge koje će pacijenti plaćati sami ili putem privatnih osiguravajućih kuća.

Nakić najavljuje i promjene u organizaciji rada, a posebice spominje promjene u radu objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), gdje se događa da zbog velikog broja nehitnih pacijenata koji zaobilaze svoje obiteljske liječnike hitni pacijenti čekaju i po 8 sati na pregled. Smatra nedopustivim i što u OHBP-ima rade mladi, nedovoljno iskusni liječnici.

Bolnice u sanaciji vratiti županijama

Novi ministar zalaže se za vraćanje bolnica u sanaciji županijama te se čudi da Zakon o sanaciji nije izazvao snažnije reakcije zbog političkih imenovanja sanacijskih ravnatelja bolnica, bez natječaja ili jasnih kriterija.

"Mi to više nećemo tako. Ne želim imenovati ravnatelje u Puli, Čakovcu, Požegi, Zadru... Neka ih biraju Upravna vijeća koja imenuje lokalna samouprava", kaže Nakić.

Smatra da je reorganizacija bolničkog sustava nužna, da Hrvatskoj treba jedna bolnica na nacionalnoj razini (KBC Zagreb) za najkompliciranije slučajeve, čijeg će čelnog čovjeka imenovati Vlada, odnosno ministar zdravlja. Najavio je ukidanje programa "72 sata" za onkološke pacijente jer on nema smisla budući da pacijenti s malignim bolestima ni dosad nisu čekali u bolnicama na operacije.

Nema novaca za povećanje plaća

Komentirajući odlazak liječnika u inozemstvo, Nakić ističe kako oni ne odlaze samo zbog malih plaća i materijalnih prava već i zato jer se ne mogu profesionalno realizirati, pa to treba mijenjati.

Ponovio je svoju namjeru da sklopi strukovni kolektivni ugovor s Hrvatskim liječničkim sindikatom. "Nama veliki broj liječnika odlazi iz Hrvatske. Po kolektivnom ugovoru, ako Hrvatska postigne rast, a mi se nalazimo na granici toga, morat ćemo povećavati plaće za 6 posto, a novaca u proračunu za to nema. Ja ću ih morati moliti za razumijevanje i ne vidim zašto bi to bilo uopće sporno", kazao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene