Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Mukama još nije kraj: Danas nova kiša, a u utorak obilna i na već poplavom poharanim područjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probleme već danima uzrokuje obilna kiša. Meteorlolog Nove TV Darijo Brzoja zna koliko je kiše palo u posljednja 24 sata i bliži li se kraj ovako obilnim oborinama.

Kiša je velike probleme donijela Ogulinu, no prema službenim podacima s DHMZ-ovih postaja bilo je i mjesta s većom količinom kiše. Ukupno, u posljednjih 48 sati, i to samo do ovog jutra u 8 sati, najviše kiše palo je u Rabu - čak 193 litre.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

"Da ne bi bilo zabune, svi ovi podaci govore o ogromnoj količini oborine u vrlo kratkom vremenu. Kad je riječ o posljedicama, gotovo da nema razlike - uz ovoliku kišu, manjoj šteti može pogodovati jedino povoljniji teren ili eventualno infrastruktura. No, budite sigurni, od mjesečne količine u jednom vikendu teško se tko može obraniti. Ovi će podaci do sutra vrlo vjerojatno biti i nešto promijenjeni. No, kiši nije kraj. Već sutra nas očekuje nova. U utorak vrlo vjerojatno ponovno obilna, i to na istom ovom području. Nažalost, vrlo izvjesna je ponovno i na sjeveru Dalmacije, primjerice na zadarskom području", rekao je Darijo Brzoja.

Prognoza vremena

Već u ponedjeljak nam stižu nove oborine, prvo na sjevenom Jadranu i u gorju, a poslijepodne će se za početak slaba kiša polako širiti prema središnjim krajevima i sjevernoj Dalmaciji. U utorak bi opet mogla biti obilnija, prije svega na Jadranu, ali i u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

Razlog je u novoj cikloni koja će se formirati nad Italijom, a u noći na utorak i produbiti te zatim krenuti prema istoku i na svom putu prijeći i preko naših krajeva. Nešto vlažnog zraka vezno uz taj sustav zadržavat će se nad nama još i u srijedu.

U ponedjeljak ujutro, mali predah od kiše, barem za većinu krajeva. U kopnenom području može biti i magle, na istoku i jugu prevladavat će sunčano. Jedino na sjevenom Jadranu i u gorju od jutra će biti više oblaka, a tu i tamo već je moguće i malo kiše ili pokoji pljusak. Kiša će se zapravo intenzivirati poslijepodne. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Temperatura oko 10 stupnjeva, a na moru ujutro uglavnom između 15 i 18 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepdone postupno oblačnije, a do kraja dana i ovdje ponegdje može biti malo kiše ili pljuska. Danju se očekuje 20-ak stupnjeva. U Slavoniji u ponedjeljak većinom suho, djelomice ili pretežno sunčano te ugodno uz temperaturu od 20 do 23 stupnja.

Na sjevernom Jadranu i u gorju poslijepodne će prevladavati oblačno, ili u najboljem slučaju promjenjivo oblačno, a svakako nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove. Prema kraju dana opet bi ponegdje mogli biti izraženiji. Puhat će umjeren jugozapadnjak, a temperatura će biti oko 20 stupnjeva, u gorju malo manje.

Iako će u Dalmaciji veći dio dana uglavnom prevladavati sunčano, poslijepodne se na sjevernom dijelu ipak očekuje nešto više oblaka, ali je tek rijetko moguće malo kiše ili pljusak. Temperatura, između 22 i 25 stupnjeva.

U nastavku tjedna na kopnu promjenjivo, povremeno uz kišu, osobito u utorak kad na zapadu može biti i obilnija. Tek u četvrtak nas čeka uglavnom suho i sunčanije vrijeme. No, to nije sve. Bit će i svježije, osobito ujutro, a dojmu svježine doprinosit će i sjeverac.

Obilna kiša očekuje se u utorak i na sjevernom i srednjem Jadranu. Pljuskova na moru može biti i u srijedu, a i ovdje će tek u četvrtak biti mirnije i sunčanije. Neće biti jako toplo, barem ne onako kako smo na moru u rujnu naviknuli. Tek 20-ak stupnjeva. Uz to, zapuhat će i jaka bura. Oslabjet će u četvrtak i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene