Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri i poticajni odnosi

Danska kraljica: 'Pozvat ću Dance da dođu u Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska i Danska slične su zemlje, nisu velike i mogu jedna drugu inspirirati', rekla je Margareta II.

Danska kraljica Margareta II. iskazala je na završnoj tiskovnoj konferenciji u Splitu zadovoljstvo četverodnevnim boravkom u Hrvatskoj, rekavši da su odnosi dviju zemalja dobri i poticajni.

Pročitajte i ovo Vojni rok - 4 Zbog ruske agresije Još jedna europska država uvodi obvezni rok za žene: Bit će tek treća u svijetu koja ga ima Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega"

'Hrvatska i Danska slične su zemlje, nisu velike i mogu jedna drugu inspirirati', rekla je Margareta II. na tiskovnoj konferenciji u Galeriji Meštrović.

Danska kraljica i njezin suprug princ Henrik bili su prije toga na otvorenju izložbe posvećene danskom arheologu i arhitektu Ejnaru Dyggveu koji je u 20. stoljeću istraživao graditeljsko i kulturno naslijeđe u Dalmaciji, posebice u Splitu i Solinu.

Margareta II. naglasila je kako je ta izložba iznimno važna jer pokazuje koliko je kulturna suradnja između Danske i Hrvatske važna za dvije zemlje. Jednako kao i potpisani Sporazum o digitalizaciji i osiguravanju slobodnog pristupa cjelokupnoj arhivi Ejnara Dyggvea u Konzervatorskom odjelu u Splitu, dodala je.

Danska kraljica potvrdno je odgovorila na pitanje danskih novinara hoće li pozvati danske turiste u Hrvatsku. 'Sve više i više Danaca dolazi u Hrvatsku u kojoj je mnogo dobrih destinacija', kazala je Margareta II. dodavši kako bi Hrvati mogli posjećivati Dansku iako tamo klima tako nije povoljna kao u Hrvatskoj.

Margareta II. prvi je put bila u Hrvatskoj 1978. i ispričala je da je danas u Splitu dobila cvijeće od jedne žene koja ju je i tada srela. Princ Henrik posebice je pohvalio hrvatska vina koja je kušao za vrijeme boravka u Hrvatskoj.

Danski kraljevski par u Splitu

Tijekom boravka danske kraljice u Splitu potpisan je i Sporazum o programima razmjena za poticanje suradnje na području podvodne arheologije u Hrvatskoj i Danskoj.

Margareta II. u Hrvatsku je doputovala u utorak na poziv predsjednika Ive Josipovića i odmah se po dolasku s njim sastala na Pantovčaku. Josipović je rekao da je njezin snažan poticaj jačanju odnosa dviju zemalja, a ona da je Hrvatska visoko razvijeno društvo i država integrirana u Europu te je izrazila nadu da će njezin posjet pridonijeti razvoju još bližih odnosa.

U delegaciji koja je pratila danski kraljevski par u Hrvatskoj bilo tridesetak danskih tvrtki, koje su drugog dana posjeta sudjelovale na dansko-hrvatskom poslovnom forumu na kojem se razgovaralo o tehnologiji zaštite okoliša, energetici, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi, vodoprivredi i ribolovu, zdravstvu i farmaceutici, informatici i EU fondovima. U srijedu su kraljica i predsjednik Josipović sudjelovali na regionalnom forumu o dijabetesu u organizaciji Hrvatskog instituta za javno zdravstvo, Ministarstva zdravlja i HZZO-a i s partnerstvom hrvatskog predstavništva Novo Nordiska i danskog veleposlanstva. Forumom se želio podići svijest o toj bolesti i raspraviti ekonomske učinke dijabetesa.

Margareta II. i princ Henrik posjetili su u Zagrebu i dva kulturna događaja, najprije predstavu u kazalištu Mala scena, hrvatsko-dansko-švedsku koprodukciju 'Zašto baš ja?', te na Zagreb filmu festivalu hrvatsko-dansku koprodukcija 'Itsi-Bitsi'.

U četvrtak je danski kraljevski par obišao tvrtke Carlsberg Croatia i Hartmann Hrvatska u Koprivnici, a prije dolaska u Split posjetili su i staru gradsku jezgru Trogira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene