Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Osjećam se počašćenim'

Danke Deutschland: Hrvatska odlikovala Helmuta Kohla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač, kao izaslanik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, uručio je u četvrtak bivšem njemačkom saveznom kancelaru Helmutu Kohlu visoko hrvatsko odličje 'Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom' u njegovu obiteljskom domu u Ludwigshafenu, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj.

Kohl iz zdravstvenih razloga nije mogao prije osobno primiti visoko hrvatsko odlikovanje, koje mu je odlukom bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića dodijeljeno u listopadu 2006.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 241 nominacija WikiLeaks nominiran za Nobelovu nagradu za mir Slika nije dostupna Utaja poreza Njemački trgovac oružjem dobio osam godina zatvora

Kohlu je u prigodi 15. obljetnice hrvatske samostalnosti odlikovan za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te za nesebičnu potporu na putu Hrvatske prema europskim integracijama.

'Oduvijek mi je bila želja da Hrvatska bude dio zajedničkog europskog doma'

'Vi ste u Hrvatskoj sinonim za velikog svjetskog državnika. Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća ponovno stečena sloboda Hrvatske neodvojivo je povezana s vašim imenom. Vama osobno, Saveznoj Republici Njemačkoj i njemačkom narodu zahvaljujemo na velikom povjerenju koje ste nam iskazali kad je u teškim vremenima trebalo na europskoj razini zapečatiti ispravnu odluku o priznanju Hrvatske', rekao je veleposlanik Kovač.

Kohl je, zahvalivši na ukazanoj časti, rekao: 'Zahvaljujem Republici Hrvatskoj na visokom odlikovanju. Osjećam se počašćenim. Oduvijek mi je bila želja da Hrvatska jednog dana kao samostalna država bude dio zajedničkog europskog doma. Veselim se da se tako dobro razvija. Hrvatskoj i njezinim građanima želim i dalje puno uspjeha na putu prema mirnoj budućnosti', rekao je Kohl. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene