Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Internetska posla'

Što Milana Bandića dovodi do nirvane?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi gost u najnovijem internetskom show-u Daniela Delalea 'Internetska posla' je osebujni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU! Daniel Delale je u najnovijem show-u 'Internetska posla' kao prvog gosta primio gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a razgovarali su u opuštenoj atmosferi u parku Bundek. Što je gradonačelnik rekao o kaznenim prijavama na svoj račun, o tome zašto se trudi govoriti kajkavski i što to proizvodi na svom imanju, ali i što bi napravio da ima sina koji je gay pogledajte u priloženom videu.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

DANIEL DELALE: Evo vi ste poznati ranoranilac, vama je već pola dana prošlo pretpostavljam. Vi imate onaj svoj ustaljeni tempo.
MILAN BANDIĆ: Pola 6 jogging do pola 7 i onda na teren negdje do pola 12, 18 sati dnevno i tako 13 godina.

DANIEL DELALE: Evo nalazimo se na Bundeku, neki ga zovu i Bandekom, jel vas to vrijeđa gospodine Bandiću?
MILAN BANDIĆ: Pa ne znam kako ga zovu, samo ja znam da je lijep, da je prekrasan, da je jedan od najljepših parkova u gradu, jer za meni su svi ulice i parkovi u ovom gradu prekrasni. Ja bi njega krstio ili zvao onako kao što je bio prije dok nije bio uređen, tu se ljubilo, tu se ljubakalo. Ja bi njega nazvao zagrebački park ljubavi, park ljubavi, zagrebački park ljubavi. Ja mislim da mu to i pristoji.
DANIEL DELALE: Prije je tu bilo šipražje, prije su se tu automobili zavlačili.
MILAN BANDIĆ: Bilo je ljudskih kostura. Bilo je, 1000 kamiona smeća,svega je bilo.

DANIEL DELALE: Jeste li vi ostvarili hrvatski san? Eto, od ministranta do gradonačelnika preko žbukanja,svega je tu bilo.
MILAN BANDIĆ: Da, istovara, radio sam pa zašto ne, pa nije sramota raditi.
DANIEL DELALE: Pa i u hladnjači na -25.
MILAN BANDIĆ: To sam počeo kad sam završio fakultet, prva tri mjeseca u Ledu, na -25 , a + 35 vani. Pa nije sramota radit', u radu je spas. Ništa mi nije teško, ja sam radio u Badelu dvije smjene,tražio sam radit' treću. 80-ak kuća sam ožbukao u Mikulićima, istovarao sam vreće od po 200 kila na kolodvoru, tucao pod.

DANIEL DELALE: Živite li vi vaš san?
MILAN BANDIĆ: Zupčao na Slavonskoj aveniji na hladnjači, meni nije ništa teško.
DANIEL DELALE: Živite li vi vaš san?
MILAN BANDIĆ: Pa živim, ja volim svoj posao i volim ljude. Volim ovaj grad, koji mi je sve dao, ja njemu jedan dio vratio.

DANIEL DELALE: Je li onaj nesretni moment koji se dogodio s policijom i alkoholom vaš najteži trenutak u karijeri koji ste imali do sad?
MILAN BANDIĆ: Pa je, čovjek živi, čovjek pogriješi, ali gore nego pogriješit' je inzistirat' na pogrešci, nitko nije savršen, ja nisam savršen, ali još uvijek sam najbolji, takav nesavršen.
DANIEL DELALE: Još uvijek ste najbolji?
MILAN BANDIĆ: Još uvijek sam najbolji i takav nesavršen, ja sa savršenima ništa nisam napravio, savršen postoji samo jedan, na nebu i sa savršenima ništa nisam napravio. Ali, pogriješi čovjek, ali gore nego pogriješiti je inzistirati na pogrešci. Meni se dogodi svakih 20 godina takva greška, daj Bog da živim još 20 godina i da ponovo pogriješim.
DANIEL DELALE: Svakih 20 godina?
MILAN BANDIĆ: Da, svakih 20 godina.
DANIEL DELALE: Znači, sad će brzo?
MILAN BANDIĆ: Ne, nije, neće brzo.
DANIEL DELALE: Koliko je prošlo od toga?
MILAN BANDIĆ: To je, prošlo je, reći ću vam ja, 11 godina, 11 i po godina, ima još, imam još fore.
DANIEL DELALE: Još dva mandata, haha
MILAN BADIĆ: Da.

DANIEL DELALE: Koji biste još trenutak izdvojili kao nekako najteži u vašoj dosadašnjoj karijeri?
MILAN BANDIĆ: 1.7. 2003. moj moždani udar, osam dana kome na Rebru, nikome to ne bi poželio, ali hvala Bogu evo na nogama sam. Bog uzima najbolje, mene je ostavio da još radim.
DANIEL DELALE: Jeste li nešto naučili iz te situacije?
MILAN BANDIĆ: Pa jesam, trebalo bi malo prikočiti i stati, ali jednostavno je to nemoguće. Svatko živi svoj život, svatko kroji svoju sudbinu, svatko je kovač svoje sreće, ja sam takav.

DANIEL DELALE: Nije Vas gospođa malo u red dovela? Milane, ajmo sad zdravije jest.
MILAN BANDIĆ: Digla je ona ruke. Ne, ne što se toga tiče ja zdravije jedem, smršavio sam 10 kila, živim ko beba, na recept, pazim što jedem.
DANIEL DELALE: Ko beba na recept.
MILAN BANDIĆ: Ne pijem ništa, a pazim što jedem. Pazim što jedem i koliko.

DANIEL DELALE: Kandidirali ste se za najnoviji gradonačelnički mandat. Jeste li se ipak malo umorili do sada?
MILAN BANDIĆ: Nisam, bit ću vam najiskreniji, prije 6 mjeseci sam se dvoumio da to napravim. Kad sam vidio ponudu koja se nudi, onda sam odlučio se kandidirat', jer mislim da među tim kandidatima sam najbolji i da imam još to napraviti sa svojim sugrađanima.

DANIEL DELALE: Puno su vas kritizirali zbog ove fontane ispred NSB-a, je li ona zaista bila potrebna u četvrtoj godini krize, velike krize?
MILAN BANDIĆ: Pa Milan Ambruš je napravio dvije fontane na Zrinjevcu 1906. kad je Zagreb imao 50 000 stanovnika. Mi smo fontane počeli raditi 2012. kada je Zagreb imao 800 000 stanovnika. To je ispod 0.5 proračuna, znači manje od jedan, pola od jedan posto. To su vrata grada, to je os glavna urbanog identiteta ovoga grada i urbane izvrsnosti ovoga grada. Ja sam ponosan na taj projekt i mislim da sam danas letimice pogledao press cliping da preko 70 posto naših sugrađana podupire taj projekt.

DANIEL DELALE: Nedavno nam je u gostima bio gradonačelnik Berlina, koji je u šali ili ne komentirao u gradu 'eto pun je grad, svi samo piju kave, radi li ovdje netko uopće?' Kako ste mu objasnili situaciju u Zagrebu, odnosno u Hrvatskoj?
MILAN BANDIĆ: Pa lako. lako sam (pojasnio), moj brat živi 42 godine u Berlinu, ja sam često u Berlinu. Poznaje ga cijela moja obitelj bratova, koja je s dvije kćerke udata za Nijemce i žve 42 godine u Berlinu. Pije se kava i u Berlinu, zna on to, a našalio se čovjek. Pije se kava jednostavno i u Plzen Allee 32, jedan Berlin 65, Potsdamer Platzu, pije se kava i u Njemačkoj, budite bez brige, pa našalio se čovjek, to je ljudski, sve je u redu.
DANIEL DELALE:  A mislim svjestan je on situacije da je kod nas velika nezaposlenost, kriza i tako dalje?
MILAN BANDIĆ: Pa dobro, kod nas se malo dulje pije kava, da.

DANIEL DELALE: To ste dobro rekli. Inače, gospodin Klaus je deklarirani homoseksualac, je li dao pozdravit vašu gospođu? Vi njegovog gospodina?
MILAN BANDIĆ: Ja sam sa Klausom se skoro i sprijateljio. On je čovjek, inače popularno ga zovu, i moja obitelj u Berlinu, moje pola obitelji je u Berlinu 42 godine, zovu ga Vovi. Čovjek ima pravo na svoj izbor. Upoznao sam cijelu njegovu ekipu, kao što je on upoznao moju ovdje. Mislim da je najbitnije od svega da je on došao u Zagreb i da smo potpisali pismo namjere, o sporazumu o prijateljstvu i suradnji, kojega ćemo na jesen realizirati.
DANIEL DELALE: Znači nije bilo pozdravljanja boljih polovica?
MILAN BANDIĆ: Pa nismo dotle došli.

DANIEL DELALE: Niste dotle došli. Pretpostavimo da imate sina.Imate kćerku, al pretpostavimo da imate sina, koji vam dođe i kaže, tata ja sam gay. Kako biste postupili? Što biste napravili?
MILAN BANDIĆ: Ja bih volio da imam sina, ali moju kćer nitko ne može zamijenit', moju Anamariju, ona se zove Anamarija. Anamarija živi, vidite da za nju nitko ne zna, znači da je dobra cura. Inače, drugi bi na njenom mjestu prevrnuli Zagreb naopako. Ali da imam sina, to je pravo izbora. Ovaj, svi možemo vikat', ali moramo prepustiti pravo izbora ljudima, a odgajati u duhu onome kojem su odgajali naše mama i tata, moji franjevci. Prema tome, nemam sina, a i da ga imam, onda bi sin izabrao što želi bit. Pravo izbora svakome treba dopustiti. Ali obzirom kako sam ja odgojen, onda znam što bi sin volio.
DANIEL DELALE: Što bi sin volio?
MILAN BANDIĆ: Žene.
DANIEL DELALE: Žene?
MILAN BANDIĆ: Apsolutno. Ako bi bio na mene, ako bi bio moj, a sad, nemam ga, ne.

DANIEL DELALE: Nešto vas optužuju, gospodine Bandić, zazivaju vam taj DORH nekakvim USKOK, ovo ono. Kako vi to komentirate?

MILAN BANDIĆ: Nulta stopa tolerancije je kamen temeljac ove zemlje, nulta stopa tolerancije prema kriminalu. To je zadaća svih istaknutih javnih ličnosti ove države, od predsjednika države, predsjednika Sabora, predsjednika Vlade, gradonačelnika Zagreba, svih ministara. Ja obnašam drugu  izvršnu funkciju ove zemlje, 13 godina. I evo i vama ću ponoviti, ukoliko je bilo tko kakvu nepodopštinu napravio u mandatu, u mandatima Milana Bandića, od čistačice, pa do gradonačelnika, neka institucije pravne države rade svoj posao, neka svatko odgovara za svoje postupke.

DANIEL DELALE: Vi ste im na raspolaganju.
MILAN BANDIĆ: Uvijek sam na raspolaganju, to ne samo da govorim, nego i na djelu to pokazujem.

DANIEL DELALE: Imamo li najskuplji gradski prijevoz u Europi? Po vašim saznanjima, a vi ste dobro informirani, najinformiraniji čovjek grada.

MILAN BANDIĆ: Da, da to je dobro u predizborno vrijeme bubnut. Inače, imamo 30 do 50 posto jeftiniji gradski prijevoz nego bilo koja Europska metropola i to je prava istina.
DANIEL DELALE: Koliko je u Londonu, Berlinu?
MILAN BANDIĆ: U Londonu i Berlinu je negdje 45 posto skuplje nego u Zagrebu.
DANIEL DELALE: 45 posto skuplje čak nego u Zagrebu?
MILAN BANDIĆ: Da, možete provjerit.
DANIEL DELALE: Provjerit ćemo.
 

DANIEL DELALE: Već ste mi nešto komentirali predstojeće izbore i vaš stav o kandidatima. Bojite li se možda da ćete izgubiti izbornu utrku? Što ako izgubite?
MILAN BANDIĆ: Pa, znate što vam hoću reći. Ja svojim svim protukandidatima želim sve najbolje, to su sve divni, krasni ljudi, čak ima i više kandidata od jedne stranke, možda bude i još kandidata i želim im puno uspjeha i neka ih zdravlje posluži. Inače, grad Zagreb, na vaše pitanje ću odgovorit, grad Zagreb ima gospodina gradonačelnika, grad Zagreb zaslužuje gospodina gradonačelnika i grad Zagreb će imati za ubuduće gospodina za gradonačelnika. Gradonačelnik se ne smije spuštat' ispod razine, ispod pojasa, a drugima prepuštam da vode kampanju i strategiju kampanje kako oni misle da je najbolje. Ovo nije natjecanje u pljuvanju, tko će dalje, da je natjecanje u pljuvanju tko će dalje, ja bi bio zadnji, al budući da to nije bit ću prvi. Gospodin gradonačelnik jest. Ovo nije natjecanje u pljuvanju, da je natjecanje u pljuvanju, ja bih odustao odmah, ja ne bih tu pobijedio.

DANIEL DELALE: Većini ljudi je čudno kad se netko sebi obraća sam sebi u trećem licu. Vi to malo znate u tom stilu krenuti. Od kud vam uopće taj način komunikacije?
MILAN BANDIĆ: Ma nije, pa to čovjek mahinalno kaže, pa ja sam rekao da nisam savršen. Vi mene sad opet furate na savršenstvo, pa molim vas lijepo, pa nisam ja savršen.Osim toga, nisam ja ni lektor, ni gramatičar, ni profesor Hrvatskog jezika, ne treba čovjek savršenstvo. Savršen bit, može težiti savršenstvu.
DANIEL DELALE: Evo nisam ni ja savršen.
MILAN BANDIĆ: A šta vi mislite kad bi ja pred špiglom stajao 3 sata i lektore svoje angažirao da nek' proguta samoglasnik ili suglasnik, kaj god, pa ljudi vole nesavršene ljude, znate, ljudi bolje vole da budete jedan od njih. Ljudi vole da ste jedan od njih, da se identificirate s ljudima, da živite s ljudima, da budete jedan od njih, da brinete o njihovim problemima. Da rješavate njihove probleme. Da se spustite na razinu običnog čovjeka. Da budete s njima svakodnevno. Da svakodnevno to rješavate, to je zadaća gradonačelnika. To je ideal mog gradonačelnika, kako ga ja vidim. A ovo, manekeni, foteljaši, odozgo, to nije moj stil, pa toga imate na pretek.

DANIEL DELALE: Kako vama stoji taj kajkavski? I to vam ljudi malo zamjeraju, da je malo tvrd?
MILAN BANDIĆ: Pa evo opet govorite da nisam savršen. Ali bolji je nego prije 10 godina, duplo, trudim se.
DANIEL DELALE: Ali tu ste od 18 godine, je li tako?
MILAN BANDIĆ: Ja mislim da čovjek treba prihvatiti jezik mjesta u kojem je sve napravio u kojem je  savio svoje gnijezdo i ja se trudim da bude to što bolje. Ako nekad fulam, hvala Bogu, pa to je sastavni dio lika i djela Milana Bandića.

DANIEL DELALE: Slušate Brenu inače?
MILAN BANDIĆ: Ja vam slušam jako malo.
DANIEL DELALE: Znate neku njenu pjesmu?
MILAN BANDIĆ: Ne, nažalost.
DANIEL DELALE: A što slušate kad slušate?
MILAN BANDIĆ: Klasičnu glazbu da lakše zaspim, to me smiruje, to me stavlja u nirvanu.
DANIEL DELALE: Čuo sam da med neki radite. Je li to istina?
MILAN BANDIĆ: Ne da radim, nego imam najbolji med. Sve kod mene je najbolje. Pa je, dođite na Slava Goru kod mene, pa probajte. Kod mene je sve najbolje i kila ja 500 kuna.
DANIEL DELALE: Hahaha evo, odmah smo i reklamu odradili.
MILAN BANDIĆ: Ne, zato što nije na prodaju. Šalim se.

DANIEL DELALE: Niste savršeni, gospodine gradonačelniče.
MILAN BANDIĆ: Pa nisam, ja to priznam.
DANIEL DELALE: Jel se čujete šta s Milanovićem?
MILAN BANDIĆ: S Milanovićem se ja ne čujem. Gospodin Milanović radi svoj posao, ali na svaki poziv premijera, gradonačelnik stoji spreman. Ja mislim da trebamo surađivati i da treba suradnja grada Zagreba i Vlade RH, jer bez toga se ne može ova zemlja dobro voditi, ni grad Zagreb, ali potez je na  premijeru. Ja poštujem instituciju premijera i očekujem poziv da bilo što zajedno napravimo.
DANIEL DELALE: Ne postoji nikakav privatni odnos između vas?
MILAN BANDIĆ: Ne, ne. Nismo mi prijatelji. Ni bili kad smo bili zajedno u stranci, a pogotovo ne sad. Prvi potpredsjednik Vlade je bio dvaput  u gradu dok je bio gospodin Čačić. Poslije toga imamo kontakte s ministrima, ali s premijerom nismo još imali zajednički sastanak. Taj sastanak treba sazvat' premijer i kad ga sazove, ja ću sa svojim suradnicima bit' na tom sastanku i vidjet' što možemo zajedno napravit.
 

DANIEL DELALE: Dobro. Idemo na malo ležernije teme. Je li se sastajete s Lepom Brenom ovaj tjedan?
MILAN BANDIĆ: Lepa Brena bi trebala danas biti u Zagrebu, nažalost ne mogu, jer sam pretrpan terminima, ali sam bio prije mjesec dana s Bobom, bio je kod mene u kancelariji Bobo, Goran, prije dva mjeseca, kad se igrao Zagreb Indoors, tada su bili kod mene. Tada smo se dogovarali da bi se vidjeli kada budu navratili u Zagreb. Nažalost, danas su pretrpani termini, njezin je menadžer zvao, rasprodan sam do 24 sata.

DANIEL DELALE: Dobro, znači vi baratate pčelama tamo, vi osobno to radite?
MILAN BANDIĆ: Od pčela treba slušati sazviježđe zvukova i učiti o organizaciji savršenoj tima.Kako tim funkcionira. Govore mnogi o timu, neka dođu pored pčela pa neka vide što je tim. Mnoge pozivam. Imam 14 ulišta, imam oko 300 kila meda godišnje, podijelim svojim prijateljima i imam jedno 250 voćaka na Slava Gori, prekrasno je. Bio sam gore prije mjesec i po' dana. Odem sa svojim prijateljima, imam čovjeka koji mi to obreže, pomogne, a ja se bavim pčelama, kad stignem.
DANIEL DELALE: Pčele radilice, gradonačelnik radilica.
MILAN BANDIĆ: Nije to slučajno.
DANIEL DELALE: Nije to slučajno,da, kažem i ja. Kako su vaše cure?
MILAN BANDIĆ: A imaju pčele truta i maticu.
DANIEL DELALE: Koji ste vi?
MILAN BANDIĆ: Pčelica mala.
DANIEL DELALE: A vi ste mala pčelica.Kako su vaše cure?
MILAN BANDIĆ: Cure su odlično. Čim me trpe, dobro su. Bolje su nego ja, manje rade, bolje žive.

DANIEL DELALE: Mhm, a kakav je vaš stav o prevarama u braku?
MILAN BANDIĆ: Ne znam. Ne znam što to znači...
DANIEL DELALE: Pa prevara u braku.
MILAN BANDIĆ: To za mene ne postoji.
DANIEL DELALE: Navodno su bile neke ankete. Čak 80 posto ljudi je priznalo da je prevarilo u braku, suprugu ili supruga. Jel bi vi to oprostili?
MILAN BANDIĆ: To je opet pravo izbora. Ja kad bi fulao u izboru onda bi išao dalje birat. Ja ne znam šta to znači.
DANIEL DELALE: Znači, jel bi oprostili ili ne bi oprostili?
MILAN BANDIĆ: Rekao sam, ja kad bi fulao u izboru, onda bi to lege actis napravio. Prema tome, ne treba se tome previše pridavati pažnje. Ne znam što ljude tjera na to da rade, ali ako ih tjera na to da rade, ako zavole nekog drugog, pa neka vole nekog drugog, hvala Bogu, pa treba im pustiit, kaj ne, pa to je opet pravo izbora. Pa ne može nitko nekoga apsolutno posjedovat.

DANIEL DELALE: Kakav ste suprug od 1 do 10?
MILAN BANDIĆ: To treba pitat moje dame. Nisam savršen, kao u svemu, jer mene nema, rijetko me ima. Jedino što vam mogu reći da savršeno kuham, kad sam doma, samo sam rijetko doma.

DANIEL DELALE: A koji je vaš specijaltiet neki?
MILAN BANDIĆ: Sve sa žlicom.Socijaldemokratska klopa u ova krizna i recesijska vremena.
DANIEL DELALE: Čušpajzi i to?
MILAN BANDIĆ: Čušpajzi s malo mesa, moramo se i na to naviknut. Ali i s malo mesa se može napravit' kvalitetan ručak ako imate ideju, ako ste maštoviti, ako imate viziju. Kuhanje je vizija i ljubav, ne.
DANIEL DELALE: Možda za naše gledatelje i gledateljice neki brzinski recept. Čušpajz by Milan Bandić. Imate neku tajnu?
MILAN BANDIĆ: Najjednostavnija priča. Trešnjevac grah, kuha se 20 minuta, baci se prva voda. Kuha se dalje u svom loncu, a u drugom loncu se kuha povrća pola kile. Komad suhog mesa, komad friškog mesa. Suho meso se odkuha, to se sve skupa stavi, na kraju se napravi emper i to sve se posluži na stol.

DANIEL DELALE: Eto, super i to smo saznali. Vratimo se još malo na brak. Ne zanemarujete niti jednu bračnu dužnost? Sve je u redu? Sve štima?
MILAN BANDIĆ: A o tom potom. Kad čovjeka nema 18 sati doma, pa budimo iskreni, ali to je, da nema razumijevanja ne bi to napravio i zato joj hvala.
DANIEL DELALE: Ništa, gradonačelniče hvala i vama. Hvala što ste odvojili malo vremena za nas i želimo vam puno sreće na predstojećim izborima.
MILAN BANDIĆ: Hvala i vama, hvala što ste izabrali ovako prekrasno mjesto ovdje. Ovo je jedno od najljepših mjesta u gradu i hvala vam. Malo je sunce udarilo, namjerno ste mi to napravili da testirate moju izdržljivost.
DANIEL DELALE: Izdržljivost da, al' vidim ne znojite se, dobri ste.

MILAN BANDIĆ: Dobro je da, zato što sam smrš'o jedno 10 kila, svako jutro joggiram.

DANIEL DELALE: A već ste vi i odradili jutros, koliko?
MILAN BANDIĆ: 10 kilometara.
DANIEL DELALE: 10 kilometara, evo sa 10 kilometara završavamo ovaj razgovor, ovo su bila Internetska posla.
MILAN BANDIĆ: Iako ja više volim trku na duge pruge, ja volim maraton, supermaraton, ja sam čovjek za duge pruge. Svaki tjedan ja imam maraton iza sebe. Ja godišnje napravim na putu do Londona, otrčim do Londona i natrag u Zagreb, to je moja kilometraža, 3 i pol tisuće kilometara. To nije malo.
DANIEL DELALE: Gojazna smo nacija, dakle, treba ljude pozvat' da se bave sportom, da se rekreiraju.

MILAN BANDIĆ: I ne samo to. Iznad prosjeka smo pretili, ali puno manje nego Amerikanci, što nam utješno. Daj Bože po drugome da smo k'o Amerikanci, ali po ovome ne, u nekim stvarima, trebalo bi uzet' od svakoga najbolje, ali ne bi se mi mijenjali, mi malo dulje pijemo kavu.
DANIEL DELALE: Hvala vam još jednom. Ovo su bila Internetska posla. Vidimo se ponovno na Dnevnik.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene