Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršio se članak Ustavnog zakona

"Današnji događaji u Vukovaru posljedica su protuzakonitog i nasilnog postavljanja dvojezičnih ploča"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Čuljak poziva Vladu da odgovori na današnji događaj gdje su stanovnici skinuli sve postavljene dvojezične ploče. Policija je privela šest osoba, no svi su nakon razgovora pušteni.

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak pozvao je hrvatsku Vladu da počne provoditi zakone i odluke Ustavnog suda vezano za Vukovar, ocijenivši kako su današnji događaji posljedica protuzakonitog i nasilnog postavljanja dvojezičnih ploča s ćiriličnim natpisima u tom gradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo uprave: 'Obustavljamo izmjene Statuta Vukovara ocijenimo li ih neustavnim ili nezakonitim' Slika nije dostupna Rušenje dvojezičnih ploča Vukovar: Tužiteljstvo traži zatvorsku kaznu za četvoricu branitelja zbog napada na policiju

"Današnji događaji u Vukovaru posljedica su protuzakonitog i nasilnog postavljanja dvojezičnih ploča, čime se kršio članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, o čemu svjedoči i odluka Ustavnog suda", izjavio je Čuljak novinarima vezano uz događaje u Vukovaru.

U HDZ-u smatraju da Vlada pri postavljanju dvojezičnih ploča s ćiriličnim natpisima nije vodila računa o žrtvi Vukovara tijekom jugosrpske agresije, a što je morala.

Novi incident: Skinute i razbijene sve dvojezične ploče u Vukovaru

Uz to, rekao je Čuljak, Vlada je nakon odluke Ustavnog suda morala donijeti određene odluke, identične onima kada su odlučili i da se te ploče postave.

Politički tajnik HDZ-a negativno je odgovorio na novinarski upit je li danas u Vukovaru izvršena odluka Ustavnog suda.

"Ne, ovi događaji posljedica su protuzakonitog i nasilnog postavljanja dvojezičnih ploča. Na to pitanje treba odgovoriti Vlada. Isto kako su donijeli odluku o postavljanju dvojezičnih ploča, tako su nakon odluke Ustavnog suda trebali donijeti određene odluke i javnosti objaviti što planiraju s tim pločama", naglasio je Čuljak.


Vukovar: Podignute optužnice protiv 22 branitelja

Sa zgrada državnih institucija i ureda u Vukovaru stradalnici Domovinskog rata danas su skinuli sve postavljene dvojezične ploče, te su ih odnijeli vukovarskom gradonačelniku, dok je na zgradi vukovarske policije ploča razbijena.

Policija je privela šest osoba, među kojima su, neslužbeno se doznaje, i dvije majke čiji su sinovi ubijeni na Ovčari. S njima su obavljeni obavijesni razgovori, a do 18,30 sati svi su pušteni.

Do skidanja i razbijanja ploča došlo je danas nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim pripadnicima 204. brigade Grvatske vojske - vukovarske brigade, čija je 23. obljetnica osnutka danas obilježena u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene