Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska na kraju trnovitog puta

Barroso: Hrvatska postaje 28. članica EU 1. srpnja 2013.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija predložila je ministarskom Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

Danas je povijesni dan za Hrvatsku i za Europsku Uniju, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso, pola sata prije no što je u podne europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele novinarima objavio da su, po EK-ovu mišljenju, hrvatski pregovori o članstvu u EU uspješno okončani.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Slika nije dostupna 'Monitoring nije nadzor' Francuska vjeruje da će Hrvatska do lipnja završiti pregovore

'EK je upravo predložio ministarskome Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. To popločava put Hrvatskoj da se priključi EU kao 28. država članica od 1. srpnja 2013., ako Vijeće održi taj naznačeni nadnevak koji je EK predložila,' napomenuo je Barroso. On je 'zapljeskao hrvatskim vlastima, a posebice trenutačnoj vladi, na njihovu teškome radu posljednjih godina'.

Barroso: Hrvatska je sada spremna krenuti naprijed

'Još važnije, želio bih čestitati narodu Hrvatske jer pridruživanje EU-ovoj obitelji naroda ponajprije je tvoj uspjeh!', naglasio je Barroso, rekavši da je tijekom svojega posjeta Zagrebu početkom travnja 'svjedočio da je pristupanje EU projekt koji nadilazi političke granice i obgrljen je cijelim društvom, a posebice hrvatskom mladeži'.

'EK je pregovarala teško, ali pošteno tijekom posljednjih godina, primijenjujući strogu uvjetovanost i osiguravajući da se svi kriteriji i mjerila EU ispune. Ta se čvrsta predanost isplatila: Hrvatska je sada spremna krenuti naprijed. U proširenju EU riječ je o vjerodostojnosti: kako o vjerodostojnosti kandidatskih zemalja u poštivanju kriterija i provedbi zahtijevanih preobrazba, tako i vjerodostojnosti sa strane EU u kretanju naprijed kada se usuglašeni uvjeti ispune', istaknuo je Barroso.

Taj 'važan korak Hrvatske k članstvu', dodao je, 'znak je također ostatku Jugoistočne Europe: on pokazuje da proširenje djeluje, da je EU ozbiljan glede svojih obveza i da se ustrojne europske preobrazbe isplate'.

Fuele: Želimo nastaviti raditi s Hrvatskom

Pripreme za članstvo su teške, uređenje kuće je uvijek teško, ali vrijedi truda. RH će uživati u plodovima, rekao je Fuele Lijepih riječi za Hrvatsku imao je i Fuele. 'Rad je dovršen. Sada je na državama članicama da naprave posljednju evaluaciju pregovora i odluče mogu li pregovori biti službeno zaključeni i krenuti s potpisivanjem. Pregovori su bili temeljiti i sveobuhvatni', rekao je povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele na početku konferencije za novinare.

'Za svako poglavlje Hrvatska je morala ispuniti jasne kriterije, komisija je bila u kontaktu na svim razinama s hrvatskim vlastima i davala podršku u ispunjavanju kriterija. Izvještavali smo o postignućima i napretku. Od Hrvatske je traženo da usvoji i provodi nove zakone i propise i pokaže da je sposobna to činiti. RH je morala dokazati da je krenula putem djelovanja kako bi to sve postigla. Želimo nastaviti raditi s Hrvatskom sve do trenutka kada će postati članica EU', rekao je Fuele.

'Veselim se pozdraviti vas kao 28. članicu'

'Ovo je vrlo važan trenutak i kraj dugog puta koji je počeo u listopadu 2005., prije 6 godina. RH se transformirala u demokratsku državu koja se temelji na vladavini prava. To je društvo koje je ojačalo i postalo dinamičnije. Mogu reći da su pregovori pomogli i ubrzali proces i djelovali kao katalizator reformi. Svi hrvatski građani imaju pravo se ponositi onim što je postignuto. Čestitam svima njima na uloženom trudu', dodao je.

'Pripreme za članstvo su teške, uređenje kuće je uvijek teško, ali vrijedi truda. RH će uživati u plodovima, tržište će se integrirati u tržište Europe, Hrvatska će omogućiti građanima da se slobodno kreću, poljoprivrednici će dobivati potpore za razvoj ruralnih podrčja. RH će omogućiti sivma da ravnopravno sudjeluju u tržištu. RH pravosuđe mora biti učinkovito, odvjetnici i suci moraju biti imenovinati na temelju zasluga, građani moraju uživati u pravnom okruženju, poštovati prava manjina', rekao je Fuele.

'Hrvatsku ćemo pratiti do datuma pristupanja'

'Državi koja je izašla iz rata u nedavnoj prošlosti i tek slavi 20 godina neovisnosti poruka: Veselim se pozdraviti vas kao 28. članicu Europske unije', rekao je europski povjerenik za proširenje. 'Proširenje je najuspješnija politika EU-a, koja donosi konkretne koristi Uniji i novim članicama. Vjerujem da u ovoj novoj fazi koja danas počinje te sa skorim pristupanjem uniji, šaljemo značajnu poruku ostatku Balkana', zaključio je Fuele.

Govoreći o monitoringu Fuele je rekao da će pratiti Hrvatsku u tome kako ona svoje obaveze provodi do datuma pristupanja. 'Mi nemamo nakon datuma pristupanja predviđen sustav monitoringa. Obaveze koje je preuzela hrvatska Vlada trebaju se ispuniti i to treba pratiti. To će se odvijati u velikoj mjeri kod istog okvira kojeg smo imali kod prethodnih proširenja.', dodao je.

Vijest o zaključenju pregovora s EU premijerka Jadranka Kosor dočekala je u Londonu gdje ima službeni sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene