445963
445963
445963
445963
445963

OD DANAS ŽIVIMO NA KREDIT - PRIRODE

  • , 08.08.2016., 20:55
  • Autor:
  • komentara

U samo osam mjeseci, odnosno od 8. kolovoza, stanovništvo je već potrošilo godišnje resurse koje je priroda u stanju obnoviti za godinu dana. I taj dan od kad postajemo dužni prirodi, svake godine dolazi sve ranije, no Hrvatska kao mala zemlja, stoji nešto bolje, pa mi postajemo dužni tek 17. rujna.

 
 
 
 
Ekološki dužni (Video: Dnevnik Nove TV)
Ekološki dužni (Video: Dnevnik Nove TV)

Hrvatska nešto sitno uništava planet. 'Gledamo li Afriku - te zemlje ne troše resurse ni za pola planeta, a Hrvatska troši resurse 2,3 planeta. Nemaju takav promet kakav imamo mi, nemaju turizam koji imamo mi, turizam je kod nas velik otisak', rekla je Petra Boić Petrač iz WWF Adria.

U odnosu na druge, Petra kaže da smo u tom kontekstu dobri s primjerom stočarstva. 'Znači, intenzivno stočarstvo kod nas ne postoji', kaže Petra.

A uskoro neće postojati nikakvo stočarstvo. Od hrvatskih krava okoliš ne treba zaštitu, ali će uskoro hrvatske krave trebati zaštitu. Obnovljivi izvori moraju do 2020. proizvesti 20% električne energije. I sunca i vjetra i vode i šume imamo na izvoz.

Zoran Morvaj, vlasnik je elektrane na biomasu koja se tretira kao obnovljivi izvor. Od otpada Hrvatskih šuma i okolnih pilana može proizvesti dva milijuna kilovat sati godišnje. Tu energiju prodaje HEP-u.

A obećavajuće zvuči i da će Černobil nakon trideset godina opet proraditi. Postaje solarna elektrana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se