Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagoslov i procesija

Danas slavimo Cvjetnicu: Znate li što zapravo obilježavamo ovim blagdanom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cvjetnica se slavi nedjelju prije Ukrsa i uvod je u Veliki tjedan.

Danas, nedjelju prije Uskrsa slavimo Cvjetnicu: Nedjelju Muke Gospodnje. Ovaj kršćanski blagdan uvod je u Veliki tjedan, a u crkvama diljem zemlje i svijeta blagoslivljat će se grančice plami, maslina i lovorike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

Na blagdan Cvejtnice Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem koji se vrši ophodom ili svečanim ulazom, ali i muke koja je uslijedila nakon toga.

Kada je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao s palminim i maslinovim grančicama u rukama. S njima su mu mahali, a putem kojim je išao na svojem magarcu rasporostirali svoje haljine.

Običaj blagoslivljanja grančica počeo je u 4. stoljeću, a iz Rima u kojem se pojavio u 9. stoljeću se proširio po čitavom svijetu.

Bogoslužje na ovaj dan ima dvostruki sadržaj: prvi je svečani Isusov ulazak u Jeruzalem ('Hosana'), a drugi je pjevanje ili čitanje Muke Isusove ('Raspni ga').

Uz Cvjetnicu je vezan još jedan kršćanski običaj, a to je umivanje vodom u koju se prije stave latice cvijeća.

Svečano euharistijsko slavlje

Na nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će svečano euharistijsko slavlje 20. ožujka u 10 sati u zagrebačkoj katedrali.

Istoga će dana zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvoditi pobožnost križnoga puta na zagrebačkom Ksaveru, s početkom u 16 sati. Na kraju križnoga puta Kardinal će se obratit vjernicima u propovijedi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene