Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva tabora stranke

PREDSJEDNIŠTVO HSS-a Žalba Marijane Petir, i još 9 suspendiranih, odbijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjedištu u Zagrebu u subotu je završena još jedna sjednica Predsjedništva, a sada slijedi i sjednica Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke.

Nakon sjednice Predsjedništva HSS-a Krešo Beljak je potvrdio da su odbačene žalbe za 10 suspendiranih članova stranke, među kojima su Marijana Petir i Darko Koren. Dodao je kako to znači da se Marijana Petir neće moći kandidirati za predsjednicu stranke na predstojećim unutarstranačkim izborima, te potvrdio kako će se oni održati 22. listopada kako je ranije i najavljeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbačena nakon 27 godina Marijana Petir: Predsjedništvo HSS-a radi za Krešu Beljaka Slika nije dostupna Glana skupština HSS-a Petir: Rezultati glasovanja pokazali da je Beljak imao protukandidate ne bi prošao

Potvrdio je da su za sada kandidati on i Nenad Matić, čiju kandidaturu nije želio komentirati. Nije želio komentirati ni tvrdnje Nenada Matića da je krivo intepretirao medijima odluku Predsjedništva HSS-a o podršci Andreju Plenkoviću. Istaknuo je kako Nenad Matić nije član Predsjedništva.

Dodao je kako će se o ostalih 90 suspenzija odlučivati slijedećih dana, te kako će o 10 potvrđenih odlučivati tročlana komisja, a rok za odluku nije utvrđen. Istaknuo je kako će se on osobno zalagati da ih ne izbace iz stranke.

Matić: 'Bojao sam se da Beljak i mene ne suspendira'

Svoju je kandidaturu proteklih dana, putem medija najavio i Nenad Matić koji je i na prethodnim stranačkim izborima bio kandidat za predsjednika HSS-a, a čak je slovio i za najizglednijeg pobjednika. No na prošlim unutarstranačkim izborima pobijedio je Krešo Beljak, a Matiću je ta pozicija za dlaku izmaknula.

Sada će se ponovno kandidirati, a na pitanje novinara zašto je svoju kandidaturu objavio putem medija, a nije o tome prvo razgovarao s predsjednikom stranke, Beljakom, Matić je odgovorio kako se 'bojao da će i njega suspendirati', javlja Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV koja prati događanja pred HSS-om.

Matić je također dodao kako je Krešo Beljak nanio veliku štetu stranci, napominjući kako su se na prošlom Predsjedništvu dogovorili kako će Andreju Plenkoviću dati bezuvjetnu podršku, te kako je Beljak odluku Predsjedništva kasnije krivo intepretirao medijima.. 

Prva je točka sjednice današnjeg predsjedništva priprema za unutarstranačke izbore, koji bi se, kako je do sada najavljivano, trebali održati 22. listopada, a druga su točka dnevnog reda suspenzije.

Za sada su kandidati za predsjednika stranke Krešo Beljak i Nenad Matić, a iako je kazala kako bi se i sama voljela kandidirati za tu poziciju, Marijana Petir to neće moći učiniti jer je suspendirana.

U HSS-u do 7. listopada traje kandidacijski postupak tijekom kojeg potencijalni kandidati moraju prikupiti 100 potpisa članova delegata. Marijana Petir tražila je odgodu izborne skupštine zakazane za 22. listopada, jer joj je suspenzija, prema njenim riječima onemogućila kandidiranje za čelno mjesto u stranci, a ostalima je onemogućila sudjelovanje u izbornoj skupštini, budući da je dobar dio suspendiranih među delegatima. 

Dva stranačka tabora

Podsjetimo, HSS već neko vrijeme potresaju sukobi i podjele na dva tabora - pristaša predsjednika stranke Kreše Beljaka te pristaša suspendirane članice Predsjedništva i europarlamentarke Marijane Petir

Podsjetimo, Beljak je nakon izbora 11. rujna suspendirao 100 članova HSS-a, uključujući i Petir, zbog, kako je rekao, 'otvorene opstrukcije' stranke u predizbornoj kampanji i nakon izbora.

Petir je u srijedu poručila kako traži 'suspenzije svih suspenzija' jer nisu u skladu sa zakonom, a koprivničko-križevački župan Darko Koren optužio je Beljaka da je u 112-godišnjoj povijesti stranke nakon Puniše Račića napravio najveću štetu HSS-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene