Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarstvo raslo 2,7 posto

TKO JE ZASLUŽAN? SDP: 'Ovo su naši rezultati!', HDZ: 'Ne znam čime su to zaslužili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pokrenuli smo Hrvatsku, uveli reda, a sada sve to dolazi u pitanje', komentirao je Gordan Maras iz SDP-a objavljena očekivanja od rezultata BDP-a za prvo tromjesječje.

'Ovo su naši rezultati. Šesti kvartal BDP raste. Ponosan sam što sam i ja tome dio pridonio. Pokrenuli smo Hrvatsku, uveli reda, a sada sve to dolazi u pitanje. Zbog kaosa i vlade koju nemamo. Moramo to što prije promijeniti. Ne smijemo biti taoci Karamarka i HDZ-a', proučuje preko svog Facebooka Gordan Maras, bivši ministar poduzetništva u Vladi Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome'' Darko Milinović, Gordan Maras i Hrvoje Krešić Krešendo Hrvoja Krešića Milinović otkrio zbog čega je u 4 ujutro probudio Sanadera: "Doći ću povraćati na Vladu"

Grčić: rast BDP-a ostvaren zahvaljujući bivšoj Vladi

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić rast hrvatskog gospodarstva u prvom tromjesečju za 2,7 posto pripisao je bivšoj Vladi, napominjući kako sve u prvoj polovini ove godine pripisuje radu bivše, dok će ono što će se događati u drugoj polovini godine biti rad sadašnje Vlade.

Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, hrvatski bruto domaći proizvod u prvom kvartalu porastao je za 2,7 posto u odnosu na prvi kvartal 2015. godine.

Taj rast ostvaren je zahvaljujući bivšoj Vladi, izjavio je u utorak Grčić novinarima, komentirajući najnovije podatke DZS-a.

"To je šesti kvartal za redom da bilježimo rast. To znači da smo napravili dobar posao. Sve što će se događati u prvoj polovini ove godine pripisujem radu bivše Vlade, a ono što će se događati u drugoj polovini bit će rad ove Vlade", rekao je Grčić.

No, smatra kako je sada problem "nefunkcioniranje ove Vlade" te da će se to odraziti na rezultate u ostatku godine.

"Privatni sektor dobro odrađuje, no država bi trebala raditi bolje", ustvrdio je Grčić.

Za najnovije rezultate 'zaslužno' je pet mjeseci rasta industrijske proizvodnje, ali i rast osobne potrošnje, do kojeg je došlo i zbog smanjenja poreznog opterećenja na plaće, objašnjava Grčić.

Šuker: Hrvatska je konačno počela kapitalizirati ulazak u EU

Hrvatska je konačno počela kapitalizirati svoj ulazak u Europsku uniju, izjavio je u utorak saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker, komentirajući prvu procjenu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o rastu BDP-a u prvom tromjesečju za 2,7 posto.

Šuker je istaknuo je da su najsnažniji doprinos rastu BDP-a dali izvoz i osobna potrošnja, kazavši da je za rast izvoza isključivo zaslužno to što je Hrvatska ušla u Europsku uniju i da mnogi poduzetnici sada imaju mogućnosti koje nisu imali jučer - "da sami ponude svoje usluge i proizvode i na taj način nastupaju na zajedničkom tržištu".

Kako je rekao, pogledom na strukturu BDP, vidjet će se da je to inercija zemalja koje nas okružuju i ti trendovi se ne smiju s ničim zaustaviti. Svi potezi u Hrvatskoj moraju se vući da se ti trendovi pojačaju i da se ta inercija pojača, ustvrdio je Šuker.

"Bivša Vlada kaže da je to njihova zasluga. Ne znam sa čime su oni to zaslužili. Ovo je isključivo posljedica ulaska Hrvatske u Europsku uniju", izjavio je Šuker. Ranije danas saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić rast hrvatskog gospodarstva u prvom tromjesečju za 2,7 posto pripisao je bivšoj Vladi, napominjući kako sve u prvoj polovini ove godine pripisuje radu bivše, dok će ono što će se događati u drugoj polovini godine biti rad sadašnje Vlade.

HUP: Nastavak rasta odraz žilavosti privatnog sektora

Nastavak rasta BDP-a i dalje je primarno rezultat povoljnih vanjskih okolnosti i odraz žilavosti i prilagodljivosti domaćeg privatnog sektora, kažu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), komentirajući podatak o gospodarskom rastu u prvom tromjesečju od 2,7 posto.

"Zahvaljujući provedenom restrukturiranju privatni sektor iskoristio je sve unutarnje mogućnosti za jačanje svoje konkurentnosti, kako bi bio u poziciji iskoristiti prilike koje su se otvorile na izvoznim tržištima, ali i rast potrošnje na domaćem tržištu", stoji u priopćenju HUP-a.

Navodi se i da je ostvareni rast "tek manjim dijelom posljedica mjera koje je poduzimala prethodna Vlada, dok na konkretne poteze aktualne Vlade još uvijek čekamo".

"Mogućnost rasta ograničena je zbog neprovođenja reformi, a rast kakav sada bilježimo nedovoljan je da bi omogućio značajniji napredak i oporavak zemlje. Zato je pokretanje reformi i dalje prioritet. Odlučna stabilizacija javnog duga te daljnja fiskalna konsolidacija mogu pozitivno doprinijeti kreditnom rejtingu i cijeni zaduživanja države te privatnog sektora", naglašava se u priopćenju HUP-a.

HGK: Rast pod utjecajem robnog izvoza i osobne potrošnje

Rast bruto domaćeg proizvoda za 2,7 posto na godišnjoj razini ponajviše je pod utjecajem nastavka rasta robnog izvoza te daljnjeg oporavka osobne potrošnje, istaknuli su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan (2,8 postotnih bodova), a među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, koja je po podacima DZS-a u prva tri mjeseca porasla 2,5 posto.

"Rastu osobne potrošnje doprinio je nastavak nominalnoga i realnoga rasta neto plaća, očiti lagani oporavak sklonosti potrošnji te i nadalje prisutan učinak pada prosječne cijene sirove nafte i naftnih derivata na raspodjelu raspoloživog dohotka. Praćenje kreditnih plasmana stanovništvu otežano je zbog učinaka konverzije kredita u švicarskim francima, ali krediti i dalje ne predstavljaju temelj za rast osobne potrošnje te se ukupna razina zaduženosti po tim plasmanima smanjuje", komentiraju u HGK .

Navode i kako je rast robnog izvoza za 9,4, ali i izvoza usluga za 4,6 posto potpomognut nastavkom oporavka na razini cijele Europske unije, čija je dinamika rasta od 1,7 posto bila na razini prošlogodišnje.

Posebno važnim u HGK ističu podatak da je nastavljen i znatan rast bruto investicija u fiksni kapital i to po stopi od 4,3 posto, višoj nego u svim prošlogodišnjim kvartalima. Takva kretanja ukupne potražnje utjecala su na oporavak proizvodnje roba i usluga te je najveći utjecaj na rast BDP-a u prvom kvartalu imala prerađivačka industrija, ocjenjuju u HGK. (Hina/I.D.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene