Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osniva vladu u sjeni

Karamarko promijenio raspored sjedenja i izbacio kožnu fotelju iz stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ osniva vladu u sjeni, odlučilo je Predsjedništvo HDZ-a čiju je sjednicu danas prvi put vodio novi predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a odlučeno je i da se Središnjem odboru stranke predloži kooptiranje čelnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera u Predsjedništvo HDZ-a.

Karamarko je nakon sjednice koja je trajala nešto manje od dva sata novinarima kazao kako HDZ čeka puno posla i najavio osnivanje ekspertnih skupina koje će pratiti važna područja poput gospodarstva, znanosti i školstva. Potvrdio je da se radi o tzv. vladi u sjeni. "Apsolutno, to možemo i tako nazvati i vidjet ćemo koji sve modeli će biti primijenjeni. Budite uvjereni da ćemo dobro analizirati svaki korak koji radi aktualna vlast, da će biti organizirani ljudi koji će bdjeti nad svim time i koji će pravodobno reagirati, koji će biti stručni i jako dobro pripremljeni i suportirani", naglasio je.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Vladimir Šeks Vjeruje u odluku Ustavnog suda Šeks opleo po Milanoviću i najavio moguće scenarije: "Ustavni sud na prijedlog Vlade može dužnost povjeriti predsjedniku Sabora"

Zanimljivo, Karamarko je promijenio raspored sjedenja - više ne sjedi na čelu stola u stranci te je izbacio veliku kožnu fotelju i sada sjedi na stolcu kao i svi ostali uži članovi Predsjendištva HDZ-a. 'Nema tu nikakve velike poruke, htjeli smo samo malo taj vizual promijeniti i da malo napravimo premještaj. Osim toga, ja sam bio svega 2, 3 mjeseca član Predsjedništva dok sam bio po funkciji ministar. Inače se nisam bio previše zaljubio u konstelaciju sjedenja', rekao je novi predsjednik HDZ-a.

>> Napokon se susreli Kosor i Karamarko: 'To je bio razgovor u četiri oka, neću reći o čemu'

S Karamarkom je na sjednicu Predsjedništva došao i Ante Sanader koji nije pobijedio na izborima, ali to je dokaz da će on biti u užem članstvu Predsjedništva HDZ-a. Doznajemo da bi predsjedničko mjesto Kluba zastupnika trebao preuzeti Tomislav Karamarko.

Kako je na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima za zamjenika predsjednika izabran Drago Prgomet, novinari su Karamarka pitali je li kooptiranje Sanadera poruka Prgometu, a čelnik HDZ-a odgovorio je protupitanjem - "Zašto?". "Pa Prgomet je moj zamjenik koji je izabran demokratskim putem, osvojio je najviše glasova i više puta sam mu čestitao. To akceptiram i mi smo predisponirani i obvezni da dobro surađujemo", rekao je Karamarko.

Naglasio je da su u Predsjedništvo morali kooptirati čovjeka iz Splitsko-dalamatinske županije zbog teritorijalne zastupljenosti. "Znate i sami značaj Splita i Splitsko-dalmatinske županije, pogotovo nama u stranačkom smislu", rekao je Karamarko i naglasio da je Sanader stari, iskusni HDZ-ovac, "samozatajan čovjek koji je i izborni pobjednik u stranci". "Dakle, stvar je logična", dodao je.

Na pitanje naše novinarke što je s potpredsjedničkim mjestima u Saboru, Karamarko je rekao da o tome još nisu razgovarali, no da hoće vrlo brzo. Rekao je da on predlaže glavnog tajnika sutra na Glavnom odboru te da će ta nu funkciju predložiti Milijana Brkića.

Novinari su primijetili da na Predsjedništvu nije bilo Jadranke Kosor, a Karamarko je rekao da ne zna zašto je nije bilo. 'Morali biste nju pitati, imala je tamo mjesto predviđeno i osigurano preko puta mene i doista ne vidim razloga da nije došla. Zapravo, možda i postoji razlog, morate nju pitati.

Karamarko o Ranku Ostojiću

Novinare je zanimao i kako komentira zahtjev Europske komisije da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić "pričeka s imenovanjem glavnog ravnatelja policije", a o čemu pišu hrvatski mediji.

Karamarko, koji je u prethodnoj vladi bio ministar unutarnjih poslova, kazao je kako je u više navrata naglašavao da je velika Ostojićeva pogreška "što je išao dirati zakon koji je prošla vlada uskladila s EU", a što je bio uvjet za zatvaranje Poglavlja 23. "To je vrlo velika doza neozbiljnosti i neodgovornosti. Ne postoji kukuriku politika prema EU ili HDZ politika prema EU - postoji hrvatska politika prema EU i to je nešto oko čega bi trebao postojati konsenzus", naglasio je čelnik HDZ-a i poručio kako se oko nekih stvari "ne može razgovarati".

"Ako je taj zakon privaćen kao uvjet za Poglavlje 23, onda ga nitko više nema što mijenjati. Mogao je možda mijenjati neke uredbe. Prema tome sam se doveo u situaciju, neću to označavati terminom nesposobnosti, ali šlamperaj sigurno, i ne znam kako će se iz toga izvući", poručio je ministru Ostojiću.
 

Sjednica je počela u podne, a prilikom dolaska na sjednicu svi članovi Predsjedništva novinarima su kazali kako očekuju uspješnu sjednicu i odluke na dobrobit HDZ-a. Novi zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet kazao je kako očekuje uspješnu suradnju s predsjednikom Karamarkom te dobru prvu sjednicu Predsjedništva i, kako je rekao, 'sve ono što treba dobro učiniti za HDZ'.

'Karamarko i Kujundžić bi trebali što prije sjesti i dogovoriti se'

Upitan o mogućnosti da se u Predsjedništvo stranke kooptira i Milana Kujundžića, koji je na unutarstranačkim izborima zajedno s Karamarkom ušao u drugi krug, Prgomet je kazao kako bi 'Karamarko i Kujundžić u interesu stranke trebali što prije sjesti i dogovoriti se'.

Novoizabrani član Predsjedništva Oleg Butković osobno smatra da Kosor i Šeks trebaju dati mandate na raspolaganje. Butković ističe da se HDZ što prije treba konsolidirati, 'stati na svoje noge i doći na vlast'.

Kosor je jučer nakon razgovora s Karamarkom otkrila da je s njim razgovarala o svojoj funkciji potpredsjednice Sabora. 'Karamarko je rekao da će o tome odlučiti predsjedništvo HDZ-a. Nisam pitala ostajem li na toj funkciji, to bi bilo neprilično pitanje', rekla je Kosor.

Karamarko je jučer najavio kadrovske promjene na današnjoj sjednici Predsjedništva a na konkretan upit hoće li se Vladimira Šeksa i Jadranku Kosor smijeniti s mjesta potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a, Karamarko je rekao da je sve moguće, ali da će sve odluke zajednički donijeti nakon rasprave stranačka tijela i Predsjedništvo.

Dodajmo i da su Karamarko i Kosor dogovorili da neće biti službene primopredaje, već će samo, kako je bila rekla Kosor, glavni tajnik primiti izvode iz financija, 'što će se obaviti u miru'. (D.B./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene