Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

'Kontra' kontra 'U ime obitelji'

Danas na zagrebačkim ulicama: 'Marš za bračnu jednakost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok je u Hrvatskoj broj nezaposlenih iz dana u dan sve veći, dok sve više mladih napušta zemlju, građani grcaju u dugovima, a investicije se mogu izbrojati na prste jedne ruke - na zagrebačkim se ulicama priprema marš za jedan sasvim drugačiji problem.

'Kontra i Iskorak pozivaju sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira neteolerancija i mržnja da nam se pridruže u Maršu za bračnu jednakost, koji će se održati 27. svibnja 2013. godine na Zrinjevcu', stoji u njihovom dopisu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura" Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Kako se to točno 'u ime građana i njihovih obitelji promovira mržnja i netolerancija' - nisu pojasnili. Ako misle na demokratsko pravo na prikupljanje potpisa za referendum, ispada da svatko tko je dao svoj potpis za raspisivanje referenduma - širi mržnju i netoleranciju. A prema podacima Građanske inicijative 'U ime obitelji', to je onda oko pola milijuna građana Hrvatske. 'Marš će se održati 27. svibnja 2013. godine. Okupljat ćemo se na Zrinjevcu od 16 do 17 sati, nakon čega ćemo Praškom ulicom ići prema Trgu svetog Marka gdje ćemo razviti transparente i rainbow zastavu ispred Vlade RH i održati govore. '

>> 'U ime obitelji' - skupili pola milijuna potpisa i što sad?

Kontra i Iskorak nadalje u svom priopćenju  pišu da traže jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. 'Poručujemo Vladi RH da se, kad su posrijedi ljudska prava, ne smiju praviti kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga je države upravo da štiti ljudska prava svih građana i građanki, osobito ugrožena prava manjina. Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina. Međutim, on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsutnost s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja trenutačno nisu dostupna istospolnim parovima', soji u priopćenju Iskoraka i Kontre.

Crkva: Treba spriječiti svaki oblik diskriminacije onih osoba koje ne žele živjeti u braku žene i muškarca

Podsjetimo, jučer je đakovačko osječki nadbiskup Đuro Hranić napomenuo kako od zakonodavnih tijela Republike Hrvatske očekuju da u interesu opstanka i demografske budućnosti našeg naroda i domovine štite i promiču bračnu zajednicu žene i muškarca, ali ih 'poziva i da prikladnim zakonodavnim aktima predsusretnu svaki oblik diskriminacije onih osoba koje ne žele živjeti u braku žene i muškarca te da im zagarantira potrebna prava poput prava na nasljeđivanje, posjećivanje u bolnici i sl.'

Iskorak i Kontra o djeci u istospolnim obiteljima

'Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Riječ je o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo na nasljeđivanje od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, odvesti ga u bolnicu niti posjećivati. Ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanje niti obvezu plaćanja alimentacije', stoji u priopćenju.

SIGURNOSNE UPUTE ZA SUDJELOVANJE NA MARŠU ZA BRAČNU JEDNAKOST

1. Okupljanje za povorku počinje u 16 sati na Zrinjevcu. Prilikom dolaska na Marš preporučamo da ne nosite vidljiva obilježja LGBT pokreta. Na Zrinjevcu možete preuzeti transparente i zviždaljke, te se presvući.

2. Povorka kreće u 17 sati.

3. Na povorku nemojte nositi predmete koji mogu biti upotrijebljeni kao oružje. Fotoaparati su dozvoljeni.

4. Vlastite pištaljke, zvečke, bubnjevi, zastave i transparenti su dobrodošli.

5. Osobe sa transparentima i natpisima uvredljivog ili nasilnog sadržaja bit će zamoljene da ih uklone.

6. Ukoliko tijekom povorke dođe do verbalnih ili drugih provokacija, dobacivanja i sl., ne dajte se isprovocirati i ne odgovarajte na njih, nego ih ignorirajte ili odgovarajte isključivo pozitivnim porukama (sloganima Marša, zviždanjem, isticanjem transparenata...). Marš za bračnu jednakost je miran i nenasilan prosvjed. Osim toga, u slučaju nasilnog odgovaranja na provokacije policija može protiv vas pokrenuti prekršajni postupak. Sve napade, prijetnje ili uvrede jednostavno prijavite policiji ili našim redarima/-kama.

8. Naši redari i redarke imat će naljepnice s natpisom "Redar" na rukavu, te će vam stajati na raspolaganju ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja ili primjetite bilo što o čemu bi ih trebalo obavijestiti (uključujući i neprofesionalno ponašanje policije, te osobe koje vam djeluju sumnjivo).

10. Po završetku Marša, s Trga sv. Marka će biti organizirana policijska pratnja, odnoso prijevoz do sigurnih lokacija, o čemu ćete dobiti dodatne informacije po završetku Marša.

11. Također preporučujemo, radi vaše vlastite sigurnosti, da pri povratku kućama uklonite obilježja LGBT pokreta.

Za sva ostala pitanja, možete nam se obratiti na broj: 098/238 308 - poručuju udruge Iskorak i Kontra.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene