Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko nema većinu

Propalo konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine: "Dajte nam malo vremena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Propala je konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Sjednica se prekida do novog datuma koji će odrediti Ministarstvo uprave u roku od 30 dana.

Propala je konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Sjednica je prekinuta na samom početku u nazočnosti svih 51 izabranih zastupnika, zato što u Mandatno povjerenstvo nije pristigao niti jedan zahtjev za članove tog povjerenstva.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Tajnica Gradske skupštine Mirjana Lichtner Kristić rekla je na početku zasjedanja da se sjednica prekida do novog datuma, koji će odrediti Ministarstvo uprave u roku 30 dana.

Tako je sjednica Gradske skupštine prekinuta prije nego što je i započela, premda su na dnevnom redu nakon utvrđenog kvoruma bili izbor Mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, utvrđivanje člana Gradske skupštine koji je trebao predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika, svečana prisega članova Gradske skupštine, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije bio nazočan na sjednici, već je tamo poslao svoju zamjenicu Jelenu Vukičević Pavičić.

"Nije se dogodilo ništa dramatično"

Bruna Esih kazala je kako očekuje da započnu razgovori nakon što je Milan Bandić ispunio preduvjet njezine stranke i najavio preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

"Jasno smo dali do znanja da očekujemo da započnu razgovori, nije se dogodilo ništa dramatično i razgovorima ćemo pristupiti vrlo ozbiljno. Klub Nezavisnih nema što kriti. Dobili smo potvrdu da će doći do promjene imena Trga maršala Tita prije dva dana, ali još ne znamo sve točno. Ovo pokazuje koliko nismo bili spremni", rekla je Esih.

Iz stranke Bruna Esih i Zlatka Hasanbegovića – Neovisni za Hrvatsku poručuju kako najava promjene imena trga nije jamstvo da će se to zaista i dogoditi. Nisu željeli reći koji su još njihovi uvjeti za pružanje podrške Bandiću u skupštini.

Hasanbegović je kazao kako žele potpisati dokument kojim se jamči promjena naziva Trga maršala Tita.

Na pitanje pristaju li Hasanbegović i Esih da predsjednik skupštine bude iz redova HDZ-ovih zastupnika, poručili su kako će se o tome razgovarati te da nigdje nije propisano da predsjednik mora biti HDZ-ovac.

HDZ-ov Andrija Mikulić poručio je kako će se skupština formirati "u zakonskom roku".

"Dajte nam malo vremena", zamolio je Drago Prgomet.

Mrak-Taritaš: "Esih nije izdala svoje birače"

Anka Mrak-Taritaš kazala je kako je Bandić Trg maršala Tita prodao zbog politikanstva te će glasovati protiv tog prijedloga.

"Neću prodati Trg za pet glasova. Većina je vrlo, vrlo labava većina. Esih nije izdala svoje birače jer je ovo tvrdila od početka. Ona je cijelu kampanju objedinila oko toga i postigla je dobar rezultat", rekla je Mrak Taritaš.

"Započeli razgovori"

Iz Bandićeve su stranke uoči sjednice poručili kako su započeli razgovore o formiranju većine.

Nakon utvrđenog kvoruma na dnevnom redu konstituirajuće sjednice bit će izbor Mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika te svečana prisega članova Gradske skupštine. Potom slijedi izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Do određivanja osobe koja će predsjedati sjednicom do izbora predsjednika Gradske skupštine, sjednicu će voditi tajnica Gradske skupštine Grada Zageba Mirjana Lichtner Kristić.

Iz stranke Milana Bandića poručili su kako su "nakon stjecanja preduvjeta" započeli razgovore o formiranju skupštinske većine, kao i o budućoj suradnji klubova gradskih zastupnika većine.

"Očekuje se dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u predstojećem mandatnom razdoblju. Isto tako, nakon postizanja dogovora o programima od interesa za daljnji razvoj našega grada, utvrdit će se i modeli suradnje klubova skupštinske većine kako bi se osigurala stabilnost, koordiniranost i učinkovitost rada svih javnih službi Grada Zagreba", poručuju iz stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. (Hina/D.I.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene