Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas konačna odluka

Monitoringa sa sankcijama ipak neće biti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bruxellesu premijerka Jadranka Kosor sudjeluje i na sastanku čelnika Europske pučke stranke. Nakon završetka summita, predviđena je i konferencija za novinare na kojoj će odluka biti i službeno objavljena.

Dnevnik.hr će uživo prenositi konferenciju za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom! Konferencija će biti na kraju summita u popodnevnim satima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lakše se diše' Kosor se vratila: 'Čestitali su mi i oni od kojih se to nisam nadala' Slika nije dostupna 'Monitoring nije nadzor' Francuska vjeruje da će Hrvatska do lipnja završiti pregovore

Nema prepreka za završetak pregovora - smatraju to i europski pučani - najjača grupacija u europskom parlamentu. Premijerka im je, kaže, došla zahvaliti na potpori svih ovih godina. Ne brine je monitoring koji će Hrvatskoj biti određen u razdoblju od kraja pregovora pa do punopravnog članstva.

'Smatram da je najvažnija naša spremnost da svakodnevno sami sebi dokazujemo da su ovi procesi nepovratni i da mnoge stvari, oko kojih smo se posebno zauzeli, kao što je borba protiv korupcije i kriminala te reforma pravosuđa, neće biti iste kao prije. Dakle, da smo napravili ogromne korake naprijed, kazala je Kosor.

Diplomatski izvori kažu kako je među zemljama članicama usvojen njemačko-francuski model nadziranja. To znači da su Britanija i Nizozemska ostale osamljene u svojim prijedlozima, pa monitoringa sa sankcijma najvjerojatnije neće biti. Otvoreno pitanje za sada ostaje novac - točnije financijski paket za Hrvatsku u prvom polugodištu punopravnog članstva. On se usklađuje zadnju noć pred završetak pregovora. Neke zemlje članice, zbog grčke krize, predlažu da financijski paket za Hrvatsku bude manji od planiranog.

'Mi nastojimo da sve bude u skladu s onim okvirom oko kojeg smo se dogovarali, ali ovo je trenutak kad smo koncentrirani na ono štoje u ovm trenutku najvažnije - završiti pregovore do kraja lipnja', kazala je Kosor.

Bilo kako, šefovi država i vlada danas će objaviti političku odluku o kraju pregovora s Hrvatskom. S njima će biti premijerka Kosor. Time završava prijelomna faza u dugom i iznimno teškom procesu hrvatskog pristupanja Uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene