Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije to loše'

Veselo u Saboru: 'Zanimljivi su ovi zastupnici koji imaju oči natrag'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskog sabora danas su jednoglasno ukinuli zastupnički imunitet Nadi Čavlović Smiljanec, ali raspravljalo se i glasovalo o ostalim stvarima.

Predsjednica mandatno imunitetnog povjerenstva Hrvatskog Sabora Gordana Sobol predstavila je koji je MIP odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna Odluka jednoglasna Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo imunitet Josipi Rimac

Potom su joj zastupnici, jednoglasno, sa 112 glasova 'za' ukinuli zastupnički imunitet. Sabor je time odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv Čavlović Smiljanec, koju USKOK tereti za kazneno djelo protiv službene dužnosti trgovanje utjecajem.

Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna.

Zakon o izvlaštenju

Saborska je većina danas donijela novi zakon o izvlaštenju, ignorirajući upozorenja oporbe, ali i dijela zastupnika vladajuće koalicije, da je protuustavan Vladin amandman po kojem će građani, ako im žalba na izvlaštenje bude odbijena, sami snositi troškove žalbenog postupka.

"Žalba je ustavna kategorija, ovim se krši Ustav i radi pritisak na vlasnika nekretnine da odustane od žalbe, samo kako ne bi morao snositi troškove izvlaštenja", ustvrdila je Vesna Škare Ožbolt (DC).

Dodala je i kako joj nije jasno zašto je Vlada predložila promjenu dosadašnjeg rješenja, po kojem je troškove postupka snosio korisnik izvlaštenja.

Da Vlada diskriminira građane u odnosu na privatne investitore uvjeren je i laburist Dragutin Lesar. "Država ti uzima privatnu imovinu, a ako se žališ i žalba ti bude odbijena, još ćeš platiti troškove žalbenog postupka. Ovako smo ne samo raščistili s nepovredivošću vlasništva, nego ohrabrujemo građane da i oni budu investitori u nekretnine koje često po političkoj odluci postaju interesna zona izvlaštenja", tvrdi Lesar.

Amandman je podržala SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, koja je ustvrdila da oporba obmanjuje građane te da slična rješenja postoje i u drugim zakonima te da je, primjerice, troškove građanske parnice dužna snositi stranka koja izgubi spor. Smatra da će predloženo rješenje onemogućiti ulaganje žalbi iz obijesti, samo zato što netko želi napakostiti investitoru.

Željko Reiner (HDZ) uvjeren je, međutim, da je riječ o rješenju koje Hrvatsku vraća u 40-te godine prošlog stoljeća. "Tada se ljudima oduzimalo privatno vlasništvo, koje bi u svakoj demokratkoj zemlji moralo biti neprikosnoveno. Ovo je nezamislivo, iako je možda sukladno nečijem svjetonazoru. Neki očito nisu shvatili da smo mi članica EU", rekao je Reiner.

I nezavisnom Damiru Kajinu nije jasno o kakvim obijesnim razlozima govori Ingrid Antičević Marinović. "Koji su to obijesni razlozi ako netko želi na mojoj zemlji graditi hotel, koji će možda jednog dana htjeti graditi moje dijete? Moram imati pravo da branim svoje. Nije problem da se privatno uzima za školu, cestu ili vodovod, ali je problem kad se ekspropira za privatno", istaknuo je Kajin.

Zastupnici s očima na leđima

Tijekom rasprave o Zakonu o izvlaštenju za riječ se javila Vesna Škare Ožbolt. Zastupnica se javila i za raspravu u ime kluba kao i za repliku. Nakon što ju je predsjednik Sabora Josip Leko prozvao za raspravu ona je krenula s replikom nakon čega ju je zaustavio upitavši je za što se točno javila. 'Za jedno i za drugo', odgovorila je, a to su potvrdili i neki zastupnici koji sjede daleko ispred nje u Sabornici. Predsjedniku Sabora upravo se to učinilo zanimljivim. 'Ovi koji imaju oči natrag to su zanimljivi zastupnici. To nije loše, to je jako dobro. Volim kad vozite natrag', prokomentirao je Leko.

U Saboru pratili Linićevu presicu: 'Ovo je jadno!'

Dan Hrvatskog Sabora

A povodom dana Hrvatskog sabora zastupnici su u podne završili današnju sjednicu.

Svi zainteresirani građani u nedjelju, 1. lipnja od 10 do 17 sati, bez prethodne najave, moći će uz stručno vodstvo razgledati saborske znamenitosti i saznati više o povijesti saborovanja.

Stručno vođenje na engleskom jeziku započet će u 12 i u 15 sati. Program obilaska skupina od najviše 50 osoba traje 25 minuta.

Građanima će se u obilasku pridružiti i predsjednik Sabora Josip Leko te drugi zastupnici.

Prvi višestranački Sabor konstituiran je 30. svibnja 1990. temeljem rezultata prvih demokratskih izbora nakon Drugoga svjetskog rata. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene