Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošačka groznica

Danas je Crni petak: Pripazite na ove stvari prije šopinga na sniženjima

Crni petak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Crni petak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Crni je petak. Trgovci su za kupce snizili cijene na određene proizvode, no potrebno je biti na oprezu jer s povećanim prometom raste i broj prijevara.

Kreće potrošačka groznica. Crni je petak, građani prate akcije, a trgovci očekuju veliku zaradu. No, potrebno je biti na oprezu. Iako su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima. 

Hrvati će ove godine, prema procjenama koje je DNEVNIK.hr dobio od Hrvatske gospodarske komore (HGK) na Crni petak potrošiti 10 posto više novca nego lani.

Budite na oprezu 

Nekoliko je vrsta prijevara na koje bi se potrošači trebali posebno pripaziti.

Važno je provjeriti vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupovinu.

Kriminalci često koriste društvene mreže i internetske portale te objavljuju lažne nagradne igre ili oglašavaju proizvode po znatno nižim cijenama u odnosu na tržišnu cijenu.

Na društvenim se mrežama može primijetiti velik broj oglasa koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) - "Hot sale", "80% Off", "Discount Sale" ponude i slično.

Pročitajte i ovo Crveni križ prevozi oslobođene civile iz minute u minutu FOTO/VIDEO Hamas oslobodio prve taoce, očekuje se novi val puštanja. Snimatelj svjedočio stravičnoj pucnjavi u Gazi: "Vidio sam toliko mladih ljudi koji su direktno pogođeni snajperima"

Otvaranjem takvih sumnjivih poveznica potencijalna žrtva dolazi do lažne internetske stranice koja služi za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju.

Neke internetske stranice prodaju luksuzne stvari poput popularnog nakita ili brendova odjeće ili elektronike po vrlo niskim cijenama. Ponekad će kupci možda dobiti aritkl za koji su platili, ali će isti biti lažnjak, ili će pak u drugim slučajevima ostati bez artikla.

Noviji način prijevara u online kupnji uključuje korištenje platformi društvenih medija za postavljanje lažnih internetskih trgovina. Trgovine se otvaraju nakratko, a zatim nestaju nakon što se ostvare neke rasprodaje.

Savjeti za sigurnu internetsku kupnju 

Hrvatska udruga banaka pripremila je savjetnik za sigurnu online kupovinu.

  • kupujte od pouzdanih izvora
  • provjeravajte kako su ocijenjeni prodavatelji
  •  provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen, provjerite web adresu kupujete li online
  • provjeravajte ponavljajuća/trajna plaćanja, ne šaljite novac nepoznatima, kao ni podatke o kartici
  •  provjerite sigurnost plaćanja na internetskoj stranici
  • sačuvajte dokumente vezane za online kupnje i prije plaćanja razmislite dvaput 

Provode se inspekcijski nadzori 

Kako bi se smanjile prijevare, Državni inspektorat provodi pojačane ciljane inspekcijske nadzore posebnih oblika prodaje. 

Pročitajte i ovo Ivica Mišković - 1 Bježao tri puta Osuđeni pedofil u bijegu došao u redakciju Provjerenog: "Pobjegao? Pa što ću drugo, što bih trebao?"

Trgovac je sukladno Zakonu o zaštiti potrošača prilikom provođenja posebnog oblika prodaje dužan istaknuti cijenu koju primjenjuje tijekom trajanja posebnog oblika prodaje i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje.

Predviđene kazne za pravnu osobu – trgovca su od 1327 do 1990 eura te od 663 do 1990 eura za fizičku osobu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene