Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3.730 biračkih mjesta

Danas izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj se danas održavaju izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i za predstavnike nacionalnim manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave na kojima, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, pravo glasa ima ukupno 362.317 birača.

Među njima 348.447 birača ima pravo birati članove vijeća nacionalnih manjina u županijama, dok njih 13.870 bira predstavnike nacionalnih manjina na razini županije.

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, kao specifične institucije, biraju se radi ostvarivanja prava na sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina u javnom životu i zastupanju svojih interesa u jedinicama samouprave.

Na današnjim izborima bira se ukupno 311 vijeća u 187 jedinica lokalne samouprave za koje se na izbornim listama kandidirao 6.281 kandidat.

Izbori za predstavnike nacionalnih manjina raspisani su u 129 jedinica lokalne samouprave za 227 predstavnika, a na listama se kandidiralo 219 osoba.

Mogućnost da istaknu kandidature za vijeća iskoristilo je svih 14 manjina, dok je kandidate za predstavnike istaknulo 18 manjina, sve koje su na to imale pravo osim rumunjske manjine.

Izbori se provode od 7 do 19 sati na 3.730 biračkih mjesta širom Hrvatske, a na jednom biračkom mjestu glasovat će više manjina.

Tijekom dana DIP će na svojim internet stranicama u 12 i u 17 sati objaviti podatke o odazivu birača, dok će rezultati izbora biti objavljeni odmah pošto ih utvrde nadležna izborna tijela. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija, romsko naselje u Općini Drnje Oštećeno pet obitelji Porušeno cijelo naselje, a policija već pola godine traži krivca: "Nevjerojatno je da se ne zna tko je obiteljima uzeo krov nad glavom" Premijer Andrej Plenković dolazi na sastanak Ususret izborima Plenković primio Žigmanova uoči izbora u Srbiji: "Aktivno pratimo položaj Hrvata"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene