Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vukovar je jučer, danas i sutra'

'Dan sjećanja' na žrtvu Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska danas obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je ustanovio Hrvatski sabor u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor hrvatskih branitelja Vukovara.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, u agresiji na Vukovar, koja je započela 25. kolovoza a završila 18. studenog 1991. slomom obrane grada, poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane poginulo 905, a među njima i 12 djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima i 30 djece.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Kroz vukovarsku bolnicu tijekom agresije na Vukovar prošlo je 3.470 ranjenika, a obavljeno je oko 2.500 operacija. Dva dana nakon sloma obrane grada, 20. studenog 1991., iz bolnice je odvedena najmanje 261 osoba od kojih je 200 ubijeno na Ovčari dok se za ostalima još uvijek traga.

Obilježavanje Dana sjećanja, koji se ove godine održava pod geslom 'Vukovar je jučer, danas i sutra', počelo je u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle će sudionici obilježavanja u koloni sjećanja proći gradskim ulicama do šest kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. U obilježavanju će sudjelovati i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Po prvi put, vijence će u službenom protokolu položiti i izaslanstva svih hrvatskih županija, što bi trebalo simbolizirati jedinstvo i zajedništvo svih građana Hrvatske. Molitvu za žrtve Domovinskog rata iz Vukovara na groblju će predvoditi nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić, dok će misu zadušnicu predvoditi požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene