Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanitarna akcija

Dan ružičaste vrpce - uključite se u borbu protiv raka dojke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ružičasta vrpca simbol je borbe kojoj je posvećen i cijeli mjesec listopad - borbe protiv raka dojke.

Kako bi se podigla svijesti o bolesti već 13. godinu zaredom organizira se humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce u 30-ak gradova diljem Hrvatske. Moto ovogodišnjeg Dana ružičaste vrpce je 'Prevencija i rano otkrivanje raka dojke'.

Pročitajte i ovo Dan narcisa - 1 Prevencija raka dojke Obilježen Dan narcisa, organizirani i pregledi: U posljednjih osam godina smrtnost je pala za 30 posto Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe"

U Zagrebu akcija započinje ispred zgrade HNK u 11 sati, a nastavlja se nastavlja Masarykovom, Teslinom do Gajeve ulice. U sklopu dana pokrenuta je i humanitarna  akcija 'Žena ženi' kojom se prikupljaju financijska sredstva za pomoć udruzi Europa Donna Hrvatska.

>> Novo otkriće: Virus koji je uništio boginje razara i stanice raka?

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju.

U Hrvatskoj kao i u Europi od raka dojke obolijeva svaka deseta žena. U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458.000. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena.

Zabrinjava i podatak da su broj oboljelih i umrlih u porastu. Prevencijom i ranim otkrivanjem smrtnost se smanjuje za oko 30 posto.

Zloćudni tumor dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena i bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu dojke. Više informacija o raku dojke, samopregledu i liječenju doznajte na stranici Hrvatskog foruma protiv raka dojke - Europa Donna Hrvatska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene