Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan svetog Mihovila

Dan policije: Stanje sigurnosti 'dobro', uskoro stižu novi helikopteri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Dana policije predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj dobro.

Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je danas na tradicionalnom prijemu u prigodi Dana policije da su njezini pripadnici svojim odgovornim radom stekli velik ugled i povjerenje među građanima te ocijenio kako je stanje sigurnosti u Hrvatskoj dobro.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

'Uvjeren sam da će hrvatska policija i dalje časno i zakonito izvršavati svoje zadaće. Na vama je da stručnošću, znanjem i požrtvovnošću budete dostojni čuvari sigurnosti svakog građanina, jamci javne sigurnosti i ustavnog poretka', poručio je Josipović pripadnicima MUP-a koje je primio u svome Uredu.

>> Ovo je nova savjetnica Ive Josipovića za gospodarstvo

Čestitajući blagdan sv. Mihovila, Dan hrvatske policije, Josipović je naglasio da su stručnost, osposobljenost i zakonitost rada te moralne vrline hrvatske policije jamstvo da će zaštita sigurnosti građana, javnog reda i mira, ustavnih sloboda i ustavnog poretka i dalje biti na potrebnoj visini.

'Obilježavajući Dan policije, sjećamo se sa zahvalnošću svih pripadnika MUP-a koji su položili život u obrani zemlje kao i svih onih koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća', rekao je.

Vaš posao nikada nije rutinski već je iznimno zahtjevan i odgovoran, ispunjen mnogim opasnostima i izazovima, naglasio je Josipović obraćajući se ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, načelnicima policijskih uprava, čelnicima Ravnateljstva policije i drugim policijskim djelatnicima.

Zaštita života i imovine građana, zaštita javnih dobara i javne sigurnosti, nadzor državne granice, te sve teži i složeniji oblici kriminala, kao i moguće prijetnje terorizmom i prirodne katastrofe od policije zahtijevaju stalno unaprjeđenje organiziranosti, sve bolja sredstva i stalno kadrovsko usavršavanje i profiliranje, dodao je.

'Jednako je tako od najveće važnosti da policija bude oslobođena političkih i stranačkih nadmetanja. No, zadaća je politike osigurati da rad policije odnosno MUP-a u cjelini bude maksimalno djelotvoran, poštujući sva opća načela struke. Zadaća je politike da osigura stalnu modernizaciju i omogući dolazak najboljih stručnjaka na rukovodeća mjesta', naglasio je.

Punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, ocijenio je hrvatski predsjednik, pridonosi većoj transparentnosti policijskog rada i osposobljenosti da kao članica Europola i Interpola 'na ravnoj nozi surađuje s policijama drugih zemalja'.

Uspostavlja se i sve bolja suradnja s policijama susjednih zemalja, čime se uspješno suzbija prekogranični. odnosno međunarodni kriminal, ocijenio je te istaknuo da je policija i ove godine djelotvorno sigurnosno pratila turističku sezonu.

Policija će uskoro dobiti nove helikoptere

Na prijemu i čestitkama predsjedniku Josipoviću zahvalio je ministar Ostojić. Posebno je istaknuo žrtvu 755 policajaca koji su u Domovinskome ratu dali život za Hrvatsku. 'To je nešto što nas trajno obvezuje', rekao je.

Napredak policije, ocijenio je, pokazuju brojke o padu općeg kriminaliteta za 8,8 posto, stalni pad broja smrtno stradalih u prometu, smanjenje broja ubojstava za 26,5 posto, kao i 186 posto veći broj prijavljenih kaznenih djela organiziranog kriminala.

'Ti podaci govore zašto vraćamo povjerenje hrvatskih građana u policiju', rekao je ministar te se pohvalio da je čelništvo Interpola istaknulo Hrvatsku kao jednu od najaktivnijih članica.

Ne navodeći detalje, najavio je da će MUP sutra dobiti novi helikopter i potpisati ugovor za nabavu još jednog. Starost helikoptera koje policija ima je prosječno 32 godine, a sada će dobiti nove, najmodernije helikoptere, rekao je Ostojić.

Poručio je i da hrvatska policija 'itekako brine o zaštiti ljudskih prava'. 'Za razliku od nekih koji šalju poruke, zveckaju brutalnom silom, ja mogu reći u ime MUP-a da nikad nećemo uporabiti sredstva prisile osim kad su za to ispunjeni uvjeti, a to će biti samo onda kad je nužno potrebno', rekao je.

Predsjednik uručio odlikovanja

Predsjednik Josipović Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom 'kao časni znak vječnog spomena poginulom za hrvatsku državu u iznimnim okolnostima u miru' odlikovao je Antu Grabića, a odlikovanje je primio njegov sin Nino.

Redom hrvatskog pletera 'za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana' odlikovao je Željka Hrastnika.

Policajac Ante Grabić poginuo je 28. lipnja prilikom intervencije zbog prijave obiteljskog nasilja u mjestu Kijevo, kada ga je nožem ubo obiteljski nasilnik.

Hrastnik je pripadnik sastava mirovne operacije EULEX Kosovo, a u proljeće je iz automobila koji je sletio u rijeku Ibar spasio jednog od ozlijeđenih putnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene