Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO: Hrvatska odlučila

Čačić mora otići, iz krize možemo i bez njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV donosi vam ekskluzivno istraživanje koje je provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 600 ispitanika.

Nakon nepravomoćne presude 76 posto birača misli kao Radimir Čačić treba otići. Njih 18 posto misli da treba ostati u Vladi, a 6 posto ne zna.

Dalmatinci su i tu najkritičniji. Njih 84 posto misli da treba otići, a 85 posto Ličana misli isto. Da treba otići misli 80 posto birača od 30 do 60 godina.
Uz Čačića su Istrani i Primorci, jer njih 31 posto misli kao treba ostati, a isto misli 27 posto birača starijih od 60 godina.

Kukuriku birači žele Čačićev odlazak

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

Dva od tri birača Kukuriku koalcije traži da se Čačić povuče s pozicije potpredsjednika Vlade, a to traži i 83 posto birača HDZ-a. UZ Čačića je, osim premijera, 27 posto birača vladajuće koalicije.

Ne treba čekati pravomoćnu presudu

72 posto birača misli kako Čačić ne treba čekati pravomoćnu presudu, već treba otići odmah, a njih 22 posto misli suprotno. Ne zna njih 6 posto.

Odlazak odmah traži 85 posto Dalmatinaca, 75 posto birača Zagreba i okolice, 76 posto birača sa srednjom školom.
Birači sjevera Hrvatske, njih 33 posto, misle da treba pričekati pravomoćnu presudu, a to misli i 30 posto birača s osnovnom školom te 28 posto birača mlađih od 30 godina.

Kukuriku birači traže odlazak odmah

Birači vladajuće koalcije, nijh 62 posto, misle da Čačić i s nepravomoćnom presudom mora otići, a samo njih 33 posto misli da treba čekati pravomoćnu presudu. 81 posto HDZ-ovih birača misli kako Čačić treba otići.
 

A što treba raditi Zoran Milanović? Smijeniti ili čekati?

Zoran Milanović, koji jedini brani prvog potpredsjednika, ima dvije mogućnosti. A tu su i birači podijeljeni. Tako njih 48 posto misli kako treba pokrenuti smjenu Čačića, a njih 43 posto misli da svom potpredsjedniku treba prepustiti da odluči što će. Ne zna njih 9 posto.

Dalmatinci traže od premijera da odmah smijeni Čačića, to želi njih 60 posto. Smjenu traži i 58 posto birača Zagreba i okolice. Tu je i 53 posto birača od 30 do 60 godina.

Sjever Hrvatske s 59 posto misli da treba sve prepustiti Čačiću. To misli i 48 posto visokoobrazovanih i 47 posto mladih do 30 godina.

Kukuriku birači, njih 55 posto, misle da premijer treba prepustiti Čačiću da odluči, a HDZ-ovi birači, njih 57 posto, misle da premijer Čačića treba smijeniti.

Čačićev odlazak ne bi oslabio Vladu u pokušajima izlaska iz krize

Ako Radimir Čačić napusti funkciju, 53 posto birača misli kako to ne bi oslabilo Vladu da izvuče zemlju iz krize. 17 posto misli kako bi to ojačalo Vladu, ali isti broj misli da bi je i oslabilo. Ne zna njih 12 posto.

Vidljivo je kao građani Čačića ne doživljavaju nezamjenjivim.

Nikakav utjecaj ne bi imao Čačićev odlazak da Vlada zemlju izvuče iz krize misli 65 posto mlađih do 30 godina, ali i 60 posto onih između 45 i 60 godina. Da Čačić nije nezamjenjiv misli i 65 posto Ličana i Banijaca, ali i 58 posto Dalmatinaca.
Čačićev odlazak oslabio bi Vladu misli 31 posto Istrana i Primoraca te 20 posto birača sjeverne Hrvatske, ali i 24 posto birača starijih od 60 godina.
Čačićev odlazak ne bi imao utjecaja na Vladu misli 52 posto birača vladajuće koalicije, ali i 47 posto birača HDZ-a. Da bi Vlada bila slabija, misli svaki četvrti birač Kukuriku koalicje, ali svaki peti birač HDZ-a misli da bi Vlada povećala sposobnost izlaska iz krize bez Čačića.

Hrvatska o Čačiću misli negativno, nesreća im nebitna

Radimir Čačić ne skriva da je negativac i to misli 66 posto građana, a njih 27 posto misli suprotno. Ne zna njih 8 posto.

Čačić je negativac za 72 posto Ličana, za 70 posto građana metropole i okolice te 72 posto birača od 30 do 44 godine.

Radimir Čačić je pozitivac za birače starije od 60 godina, ili njih 35 posto, birače s osnovnom školom, njih 31 posto, te Primorce i Istrane s 35 posto.

Čačić je negativan i za birače vladajuće koalicje s 54 posto, ali i za 78 posto birača HDZ-a.

Hrvati o Čačiću ne sude po nesreći

Nesreća u stavarnju dojma o Radimiru Čačiću nije imala utjecaja na 62 posto birača, a da je donekle utjecala na stav o prvom potpredsjedniku misli 24 posto birača. Da je presudno utjecala na negativan stav o Čačiću misli 7 posto birača.

Čačić protiv Čačića

Svoj dojam o Čačiću i bez nesreće imalo je 66 posto Istrana i Primoraca, 67 posto Salvonaca, 66 posto birača s visokom stručnom spremom te 70 posto birača od 45 do 60 godina.

Odavno svoj stav o Čačiću ima i 62 posto birača HDZ-a i Kukuriku koalicije - nesreća na njih nije utjecala da o Čačiću misle što misle.

Presuda očekivana...

Uvjetnu kaznu očekivali su više mlađi od 30 godina, njih 58 posto, visokoobrazovani sa 61 posto, stanovnici metropole i okolice s 59 posto te Primorci i Istrani sa 61 posto.

Iznenađene su žene, s 43 posto, birači od 45 od 60 godina, s 43 posto, birači s osnovnom školom, 56 posto, te svaki drugi stanovnik sjeverne Hrvatske i Slavonije.

>> VIDEO: Pogledajte kako je Čačić primio presudu

Zanimljivo je pitanje gdje se birači Kukuriku koalicije i HDZ-a slažu - i za lijeve i za desne birače s 48 posto presuda je očekivana.

.... ali i nepravedna

54 posto građana misli da je presuda nepravedna, a njih 32 posto misli suprotno. 14 posto ih ne zna.
Dalmatinci, odnosno njih 65 posto, presudu smatraju nepravednom, ali i oni s osnovnom školom, njih 60 posto misli isto. Birači od 45 do 60 godina s 58 posto smatraju je nepravednom.

Mladi birači do 30 godina s 37 posto presudu smatraju pravednom, oni s visokom stručnom spremon, ili njih 40 posto, te sjeverna Hrvatska s 42 posto.
U pravednost presude vjeruje samo 37 posto birača Kukuriku koalicije i 30 posto birača HDZ-a.

Da mu se sudilo u Hrvatskoj presuda bi bila blaža

A da se kojim slučajem suđenje odvijalo u Hrvatskoj, 43 posto birača misli kao bi presuda bila blaža. Da bi bila jednaka misli 25 posto birača, a njih 21 posto misli pak da bi Čačić prošao strože. Ne zna njih 11 posto.

Da bi Čačić prošao bolje u Hrvatskoj misle mladi i to njih 60 posto, ali i 58 posto Dalmatinaca. Da bi prošao isto misle muški birači, njih 30 posto, ali i birači od 30 do 44 godine, njih 31 posto.

Birači s osnovnom školom ili njih 30 posto misle kako bi Čačić u Hrvatskoj prošao strože, ali isto razmišljaju i birači stariji od 60 godina.

>> Karamarko o Čačiću: 'Ako se koalicija uzdrma zna se što se dalje događa'

Svaki drugi HDZ-ov birač misli da bi u Hrvatskoj Čačić dobio blažu kaznu, a to misli i 41 posto birača vladajuće koalcije. Da bi dobio strožu kaznu misli 24 posto birača Kukuriku koalicije te 23 posto birača HDZ-a.

Treba li Radimir Čačić napustiti funkciju potpredsjednika Vlade? Što treba učiniti Zoran Milanović? Bi li Čačićev odlazak oslabio Vladu u pokušajima izvlačenja zemlje iz krize? Što građani Hrvatske kažu o svemu ovome doznajte u Dnevniku Nove TV u 19:15.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene