Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA

Plenković: ''Nije mi jasno kako su rate kredita postale tema''

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održana je i ovoga ponedjeljka putem video linka, a po njezinu završetku izjavu medijima je dao predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u stranačkoj središnjici u Zagrebu te komentirao i niz aktualnih pitanja.

''Imamo samo jednu primjedbu na izborni proces'', kazao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Presjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te čestitao pobjednicima i zahvalio organizatorima.

Osim rezultata izbora na sjednici je jedna od tema bila i odluka Vrhovnoga suda, koji je prošle srijede djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem predsjedniku HDZ-a i nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Plenković je kazao da je podržan stav o plaćanju kazne: ''HDZ će podmiriti kad dobije službenu presudu novčani iznos koji će uplatiti u državni proračun''.

Komentirao je i upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića vezano uz moguć rast rata kredita te kazao da mu nije jasno kako je to postala tema.

''Cilj političkih nastupa onih koji imaju šešir na glavi, važnu dužnost, je taj da govore istinu, ali ne da kreiraju paniku u javnosti. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna. Njegova zamjenica je danas rekla da Europska središnja banka neće dirati kamate još dvije godine. Kao što sam već rekao prije koji dan - ne moramo skakati na prvu loptu…I Inače je dobro govoriti manje'', poručio je Plenković.

On je bio vrlo kratak u komentaru na negodovanje distributera goriva oko ograničavanja rasta maksimalne cijene benzina i dizela: ''Nisu to tako slabašne kompanije da ne mogu izdržati mjesec dana''.

O Zagrebu: ''Neka gradska vlast objasni zašto neka obećanja ne može ispuniti''

Nakon što je Grad Zagreb za preuzimanje i oporabu biootpada na javnom natječaju odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, Plenković je komentirajući taj izbor kazao: ''Mislim da cijela ta politička platforma svakog dana sve više shvaća što znači transformacija iz NGO-a u stranku. Buncati u oporbi je jedno, donositi odluke nešto deseto. Naučit će kroz mandat. Zagreb je jednako moj kao i onih koji su podržali Možemo, a neka gradska vlast objasni zašto neka obećanja ne može ispuniti''.

Osvrnuo se i na izbor novog ravnatelja HRT-a te ponašanje oporbe tim povodom u Saboru: ''Već sam to nazvao događanjem naroda, cirkusom na valu zbivanja prošlog tjedna, homogenizacija, ljubav, jedinstvo između Benčić i Hasanbegovića, Grmoje i Hajdukovića, to je ljubav koja cvate. Želimo im svu sreću u toj zaljubljenosti. Sutra očekujem raspravu. Smiješno mi je ta ekipa lijevih i desnih, kao na predsjedničkim izborima što su radili da Kolinda Grabar-Kitarović ne dobije mandat, neka birači desnice shvate da je sve to jedno te isto. Procedura izbora ravnatelja HRT-a utvrđena je u vrijeme SDP-a. Gospodin Šveb je, koliko vidim, imao najbolji program, ne vidim zašto ih to toliko muči'', kazao je predsjednik HDZ-a.

Odbacio je i tumačenja da je njegov poraz izbor kandidata predsjednika Republike Zorana Milanovića Radoslava Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda: '' Kako znate da Dobronić nije bio moj izbor?''

''Dobronić je dobio povjerenje, čovjek je od integriteta, ima kvalifikacije, ja mu želim uspjeh. Ne mogu biti protiv njega, on je iz moje Jelse. Po zavičaju, iz mog kuta, mi smo pobijedili''. zaključio je Plenković, koji je najavio da će sutra primiti Dragana Čovića.

''Izbori u BiH su za godinu dana, ovo bi trebala biti završna faza dogovora o izmjeni Izbornog zakona. Ne bi smjelo dolaziti do situacije da jedan narod drugome bira predstavnika u Predsjedništvu. Želimo postići dogovor da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu istinski ravnopravni, a ne da se jedan narod osjeća kao da je u podređenom položaju''.

Rezultati izbora u HDZ-u: Slijede li promjene?

Dan ranije u HDZ-u su održani izbori za predsjednike i potpredsjednike 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a te u Gradu Zagrebu za predsjednike i potpredsjednike organizacija HDZ-a 17 gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba.

Promjena gotovo da i nema, naime, aktualni predsjednik zagrebačkog HDZ-a i Plenkovićev Mislav Herman ponovno je izabran na tu dužnost.

Anđelko Stričak i Darko Horvat ponovo će voditi varaždinsku i međimursku županijsku organizaciju HDZ-a, dok je za novog predsjednika krapinsko-zagorske županijske organizacije stranke izabran Zoran Gregurović.

Željko Burić, šibenski gradonačelnik, novi je predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije, dok je novi prvi čovjek gradskog HDZ-a postao Paško Rakić.

Gradske organizaciju HDZ-a u Krapini vodit će Ivica Hršak, u Čakovcu Tomislav Marković i u Varaždinu Damir Habijan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UNUTARSTRANAČKI IZBORI HDZ bira nova vodstva lokalnih organizacija: Glasao Plenković, pitali ga hoće li biti promjena nakon ovih izbora
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UVJERLJIVO POBIJEDIO Unutarstranački izbori u HDZ-u: Plenkovićev kandidat Mislav Herman odnio pobjedu u Zagrebu

Županijsku organizaciju HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i u narednom četverogodišnjem mandatu vodit će dosadašnji predsjednik Darko Sobota, a gradske organizacije HDZ-a u narednom mandatu vodit će u Koprivnici Ratimir Ljubić, u Križevcima Mato Devčić i u Đurđevcu Rajko Gašparić, odlučili su HDZ-ovi birači.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene