Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važnost prevencije

Dan mimoza - poziv na prevenciju raka vrata maternice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je u subotu javnozdravstvenom kampanjom "Dan mimoza" kojoj se na zagrebačkom Cvjetnom trgu pridružio i predsjednik Republike Ivo Josipović pozvavši žene na prevenciju te zloćudne bolesti od koje godišnje umre stotinjak žena u Hrvatskoj.

Svaki dan u Hrvatskoj jednoj se ženi otkrije rak vrata maternice, a gotovo svaki treći dan jedna žena umre od te vrste karcinoma. Najčešće obolijevaju žene između 35 i 49 godina, a u toj je dobnoj skupini rak vrata maternice drugi najčešći karcinom, rečeno je na središnjem obilježavanju Dana mimoza, koji je i ove godine, osmi put, obilježen treće subote u siječnju.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Imaš pravo, ostvari ga Preventivni pregledi besplatni su i bezbolni, a spašavaju život: Doznajte kako provjeriti svoje zdravlje Ivo Josipović Uskoro premijera "Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet

Predsjednik Josipović pozvao je žene da ozbiljno shvate važnost redovitih ginekoloških pregleda kojima se bolest na vrijeme može otkriti. "Prevencija silno pomaže i na vrijeme otkrivena bolest je praktički izlječiva. To znači spas i preživljavanje", istaknuo je predsjednik koji se pridružio i prodaji mimoza čiji je prihod namijenjen Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka.

Predsjednik Lige Damir Eljuga naglasio je važnost preventivnih ginekoloških pregleda koje bi svaka žena trebala obaviti barem jednom godišnje. Edukacijom i prevencijom pojavnost ove bolesti može se značajno smanjiti. Primjer su nam zapadnoeuropske zemlje, u kojima je njezina pojavnost znatno manja nego u Hrvatskoj, rekao je Eljuga.

Članovi Lige, zajedno s volonterima, na štandu na Cvjetnom trgu dijelili su građanima edukativne materijale i prodavali grančice mimoza po simboličkim cijenama, u čemu su im se pridružile i poznate osobe iz političkog i javnog života. Među njima je bio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin te predsjednik zagrebačke Skupštine Darinko Kosor (HSLS). Podršku akciji svirkom su dali i škotski gajdaši koji ovih dana borave u Zagrebu.

Prema podacima Registra za rak (HZJZ), od ove vrste karcinoma godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 350 žena, umre ih oko stotinu.

S ciljem povećanje informiranosti i svijesti o važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja, od 25. do 31. siječnja tradicionalno će se obilježiti i Europski tjedan prevencije raka vrata (cerviksa) maternice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene