Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠEKS NEZADOVOLJAN

'30. svibnja je u srcu hrvatskoga naroda, a nerazumnim je potezima maknut u zaborav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osamostaljenje Republike Hrvatske nastupilo je 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, državni blagdan u znak sjećanja na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Nerazumnim potezima maknut u zaborav

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!''

Savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Vladimir Šeks izjavio je kako bi bilo razumno vratiti 30. svibnja kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

"Nerazumnim potezima je taj dan maknut u zaborav, pretvoren je u spomendan Hrvatskog sabora koga se više nitko ne sjeća", rekao je Šeks odgovarajući na pitanje novinara poslije mise za Domovinu, koju je u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, u crkvi sv. Marka služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Ocijenio je kako je datum 30. svibnja u srcu hrvatskoga naroda diljem Hrvatske i svijeta zapamćen kao dan u modernoj hrvatskoj povijesti kada je prvi put konstituiran višestranački demokratski Sabor nakon 13. stoljeća hrvatske državnosti.

"Taj Hrvatski sabor je utemeljio hrvatsku državnost, donio hrvatski Božićni ustav, donio sve najvažnije državotvorne odluke na kojima se temelji hrvatska država", zaključio je Šeks.

25. lipnja 1991.

Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je potom za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Osamostaljenje Republike Hrvatske stoga je nastupilo 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Odluci o samostalnosti i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske donio je na zajedničkoj sjednici sva tri tadašnja Vijeća 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Njome se utvrđuje da tim činom Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

 

 

Polaganje vijenaca

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijence na Oltar domovine, na spomenik Glas hrvatske žrtve - Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj, na grobnicu Narodnih heroja, na Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u pratnji potpredsjednika Sabora Tomislava Čuljka položit će vijence i zapaliti svijeće kod Spomen-obilježja Zid boli  kod Grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i pokraj zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović položit će vijenac i zapaliti svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve - zid boli, pred Grobnicom narodnih heroja, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Misa zadušnica

Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata služit će se u 9,30 sati u crkvi sv. Marka na Trgu sv. Marka kojoj će nazočiti predsjednica Republike i predsjednik Hrvatskoga sabora.

Promocija polaznika vojnih škola

Svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ biti će održana u 11 sati, a na njoj će nazočiti Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, te ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

U Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bit će održan svečani prijem u prigodi Dana državnosti, a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u župnoj crkvi sv. Marka predvodit će euharistijsko slavlje za Domovinu.

Na zagrebačkom jezeru Bundek Dan državnosti bit će obilježen velikim koncertom na kojem će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem maestra Alena Bjelinskog, i uz nastupe Gabi Novak, Radojke Šverko, Olivera Dragojevića, Prljavog kazališta, Parnog valjka, Jacquesa Houdeka, Najboljih hrvatskih tamburaša i brojnih drugih zvijezda izvesti pjesme koje su obilježile više od dva desetljeća hrvatske samostalnosti i suverenosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene