Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vječiti broj 2.

Damir Vrbanović – stručnjak za sva vremena, Mamićev igrač i Šukerova sjena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Vrbanović dugogodišnji je nogometni dužnosnik i jedan od najbližih suradnika Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika Dinama, člana Izvršnog odbora HNS-a i prema mnogima najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa.

Vrbanović od srpnja 2012. obnaša dužnost izvršnog predsjednika HNS-a, a prije toga dugi niz godina bio je na visokim funkcijama u zagrebačkom Dinamu.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić - 1 nastavak suđenja za izvlačenje novca Bivši financijski direktor Dinama na suđenju Mamićima: "Nisam znao za inozemni račun kluba" Jasmin Agić Afera Dinamo 2 Veliki preokreti na suđenju braći Mamić: Agić otkrio da je na ruke dobio 500 tisuća dolara

Vrbanović već dvadesetak godina obnaša visoke dužnosti u hrvatskom nogometu, od voditelja pravnog odjela HNS-a, direktora i izvršnog direktora Dinama do predsjednika Udruge prvoligaša i dopredsjednika i izvršnog predsjednika HNS-a. Važi i za jednog od najbolje pozicioniranih hrvatskih dužnosnika u tijelima UEFA-e, krovne europske nogometne organizacije. Od 2007. član je upravnog odbora Europskog udruženja klubova (ECA) te je drugi dopredsjednik UEFA-ine Komisije za klupska natjecanja.

Damir Vrbanović stigao u Zagreb: Policija ga odmah odvela na razgovor

Braća Mamić vraćaju se kući!

U nogometnim kuloarima važi za pravog mahera kada su u pitanja pravna pitanja vezana uz nogomet. Kao cijenjeni pravni stručnjak jedan je od rijetkih koji je opstao na visokim funkcijama u Dinamu i HNS-u usprkos političkim mijenama i promjenama vladajućih garnitura, od vremena Croatije i vladavine maksimirskim klubom Zlatka Canjuge pa do dolaska na čelo Dinama Mirka Barišića i Zdravka Mamića.

Zajedno s Mirkom Novoselom i Tomom Horvatinčićem svojevremeno je osumnjičen za financijske malverzacije u Dinamu u razdoblju od 1996. do 2000.. Optuženi su da su „zamračili“ 120 milijuna kuna zlouporabivši ovlasti u gospodarskom poslovanju te da su fiktivnim ugovorima, nenamjenskim zajmovima igračima i trenerima te zlouporabama pri izgradnji sjeverne tribine Maksimirskog stadiona utajili 80 milijuna kuna poreza i prireza i nezakonito ostvarili povrat poreza od 40 milijuna kuna. Međutim, nakon dugotrajnog sudskog postupka, sva trojica su prije tri godine oslobođena bilo kakve krivnje.

„Na suđenju se pokazalo da je u poslovanju NK Croatije vjerojatno bilo sumnjivih poteza i nezakonitog poslovanja, ali tužiteljstvo to uopće nije istraživalo nego se zadržalo na optužbama za koje nije našlo dokaza“, obrazložila je tada svoju odluku sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ana Kovačić.

Iako je Davor Šuker službeno predsjednik HNS-a, Vrbanović se kao izvršni predsjednik i kao dužnosnik s daleko više iskustva i upravljačkog znanja zapravo bavi operativnim radom Saveza.

Kada je Vrbanović prelazio iz Dinama na funkciju izvršnog predsjednika HNS-a, neki su spekulirali da Zdravko Mamić šalje svojeg vjernog suradnika i savjetnika u Savez kako bi kontrolirao Šukera. Teško je reći koliko su čvrste spone između Vrbanovića i Mamića, ali činjenica je da im se sudbine i karijere isprepliću već godinama, što potvrđuju i posljednji događaji, a kako će sve završiti, tek ćemo vidjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene