Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRISEGA U POŽEGI

Ministar Krstičević potvrdio: "Nemamo više namjeru uvođenja vojnog roka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Požegi je prisegnuo 19. naraštaj dragovoljnih ročnika, a među njima - rekordan broj žena! Od 397 ročnika, 25 posto pripadnice su nježnijeg spola.

Interes mladih da se dragovoljno uključe u Oružane snage velik je pa ministar obrane preispituje ima li uopće potrebe uvoditi obveznu vojnu obuku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neće biti lako Njemačka vraća vojnu obvezu? Pogled su skrenuli prema jednoj zemlji Pozivi za vojsku - 6 Ludilo Hrvatskog sustava Stigao mu je poziv za vojsku, a već 21 godinu živi s dijagnozom paraplegije

Marina Janeš prodružila se vojsci, ali i svom dečku. U Oružanim snagama vide zajedničku budućnost. "On je već na specijalizaciji, a ja sad služim vojni rok", kaže ona. Ana Antolović pak kaže: "Po struci sam magistra psihologije, a ono što me motiviralo je natječaj koji je Ministarstvo obrane raspisalo".

Među 397 ročnika u Požegi su prisegnule i 94 žene. Taj je rekordan broj iznenadio i resornog ministra.

"Imamo jako puno cura, nikad više! Preko 25 posto", istaknuo je Damir Krstičević, HDZ-ov ministar obrane. Zbog velikog interesa mladih ove se godine prvi put očekuje i treća prisega pa ministar, umjesto obaveznog, u fokusu ima dragovoljno vojno osposobljavanje.

"Mi nemamo namjeru više uvođenja vojnog roka. Analiziramo i vjerujem da ćemo ove godine donijeti odluku u kome pravcu ići - da li je bolje se fokusirati na ovo ili s druge strane razgovarati o tom temeljnom vojnom osposobljavanju", kazao je Krstičević.

Dragovoljno osposobljavanje prošla su ukupno 6252 ročnika, od kojih su mnogi iz vojničkih obitelji. "Otac mi je stopostotni invalid Domovinskog rata pa je i to isto imalo utjecaja na tu moju odluku", kazao je ročnik Ante Papac. Nakon svečane prisege čeka ih poligon.

"Dižemo im intenzitet obuke, idemo u drugu fazu obuke koja će trajati 5 tjedana", kazao je Milan Čorak, zapovjednik središta za temeljnu obuku. Pred najuspješnijima je i vojna karijera. Napomenimo i da u Oružanim snagama ostane između 70 i 80 posto dragovoljnih ročnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene