452522
452522
452522
452522
452522

Boras: Što prije izabrati Studentski zbor i novog dekana Filozofskog fakulteta

  • , 05.10.2016., 13:19
  • Autor:
  • komentara

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, poziva na dijalog s novim obnašateljem dužnosti Filozofskog fakulteta.

 
 
 
 
Damir Boras (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Damir Boras (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, u srijedu je pozvao sve na Filozofskom fakultetu da se suzdrže izvaninstitucionalnog djelovanja poručivši kako su se suspenzijom dosadašnjeg dekana Vlatka Previšića ostvarile pretpostavke da se u demokratskim okvirima osiguraju izbori za Studentski zbor i novog dekana toga fakulteta.

"Pozivam sve da kroz dijalog s novim obnašateljem dužnosti dekana Filozofskog fakulteta (Željkom Holjevcem) osiguraju uređenje fakulteta prema Statutu i da se suzdrže svih izvaninstitucionalnih djelovanja, a ja moram to posebno naglasiti jer upravo izvaninstitucionalna djelovanja štete ugledu fakulteta", rekao je Boras novinarima uoči sjednice Rektorskog zbora na kojoj će, prema najavama, dužnost predsjednika Rektorskog zbora od Borasa za sljedeću akademsku godinu preuzeti rektor Sveučilišta u Splitu, Šimun Anđelinović.

Po Borasovim riječima, svima je u interesu da Filozofski fakultet u Zagrebu radi svoj posao, obrazuje ljude, organizira konferencije i da "kroz djelovanje institucija osigura izbor čelnika prema Statutu Sveučilišta".

"Mojom suspenzijom prof. dr. Vlatka Previšića i njenom potvrdom na Senatu (Sveučilišta u Zagrebu) ostvarile su se pretpostavke da se stvar riješi u demokratskim okvirima", dodao je Boras. Napomenuo je da su sada stvorene pretpostavke da se uz sudjelovanje svih osiguraju "prije svega izbori za Studentski zbor, a isto tako i izbor novog dekana".

"To treba što prije napraviti," poručio je Boras.

Istaknuo je kako je Filozofski fakultet u Zagrebu izvrstan te da je on, dok je bio dekan na toj visokoškolskoj ustanovi, "osigurao da svi novaci ostanu" na tom fakultetu. "Sada je nastojanjem Sveučilišta (u Zagrebu), i mojim osobnim, osigurano da svi novaci zadrže svoje koeficijente, dakle više od 170 novaka na fakultetu - najviše studenata doktorskih studija, sada imaju priliku ostati i to je najvažnije", kazao je Boras.

Osim razrješenja dekana Vlatka Previšića, na Filozofskom fakultetu razriješeni su i prodekani te je uz obnašatelja dužnosti dekana Željka Holjevca imenovano i pet obnašatelja dužnosti prodekana. Boras je objasnio da su obnašatelji dužnosti prodekana imenovani na prijedlog obnašatelja dužnosti dekana jer je Filozofski fakultet u Zagrebu "velik kao nekoliko manjih sveučilišta zajedno" te obnašatelj dužnosti dekana, kako je rekao Boras, "ne može sam raditi". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se