Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SUSPENZIJE PREVIŠIĆA

Boras: Što prije izabrati Studentski zbor i novog dekana Filozofskog fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, poziva na dijalog s novim obnašateljem dužnosti Filozofskog fakulteta.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, u srijedu je pozvao sve na Filozofskom fakultetu da se suzdrže izvaninstitucionalnog djelovanja poručivši kako su se suspenzijom dosadašnjeg dekana Vlatka Previšića ostvarile pretpostavke da se u demokratskim okvirima osiguraju izbori za Studentski zbor i novog dekana toga fakulteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisalo 68 članova Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta predložilo osobu za dekanicu nakon neopozive ostavke Miljenka Šimprage Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uskratio im suglasnost Boras odbio kandidate za dekana Filozofskog fakulteta: "Daje naslutiti da neće prihvatiti nikoga tko nije po njegovoj mjeri"

"Pozivam sve da kroz dijalog s novim obnašateljem dužnosti dekana Filozofskog fakulteta (Željkom Holjevcem) osiguraju uređenje fakulteta prema Statutu i da se suzdrže svih izvaninstitucionalnih djelovanja, a ja moram to posebno naglasiti jer upravo izvaninstitucionalna djelovanja štete ugledu fakulteta", rekao je Boras novinarima uoči sjednice Rektorskog zbora na kojoj će, prema najavama, dužnost predsjednika Rektorskog zbora od Borasa za sljedeću akademsku godinu preuzeti rektor Sveučilišta u Splitu, Šimun Anđelinović.

Po Borasovim riječima, svima je u interesu da Filozofski fakultet u Zagrebu radi svoj posao, obrazuje ljude, organizira konferencije i da "kroz djelovanje institucija osigura izbor čelnika prema Statutu Sveučilišta".

"Mojom suspenzijom prof. dr. Vlatka Previšića i njenom potvrdom na Senatu (Sveučilišta u Zagrebu) ostvarile su se pretpostavke da se stvar riješi u demokratskim okvirima", dodao je Boras. Napomenuo je da su sada stvorene pretpostavke da se uz sudjelovanje svih osiguraju "prije svega izbori za Studentski zbor, a isto tako i izbor novog dekana".

"To treba što prije napraviti," poručio je Boras.

Istaknuo je kako je Filozofski fakultet u Zagrebu izvrstan te da je on, dok je bio dekan na toj visokoškolskoj ustanovi, "osigurao da svi novaci ostanu" na tom fakultetu. "Sada je nastojanjem Sveučilišta (u Zagrebu), i mojim osobnim, osigurano da svi novaci zadrže svoje koeficijente, dakle više od 170 novaka na fakultetu - najviše studenata doktorskih studija, sada imaju priliku ostati i to je najvažnije", kazao je Boras.

Osim razrješenja dekana Vlatka Previšića, na Filozofskom fakultetu razriješeni su i prodekani te je uz obnašatelja dužnosti dekana Željka Holjevca imenovano i pet obnašatelja dužnosti prodekana. Boras je objasnio da su obnašatelji dužnosti prodekana imenovani na prijedlog obnašatelja dužnosti dekana jer je Filozofski fakultet u Zagrebu "velik kao nekoliko manjih sveučilišta zajedno" te obnašatelj dužnosti dekana, kako je rekao Boras, "ne može sam raditi". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene