Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovoljno samo za 10 dana

Dalmatinskim otocima prijeti nestašica vode!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najteža situacija s vodom je u zadarskom arhipelagu. Rezerve se bliže kraju, a proteklog tjedna isporučene su zadnje količine vode koje subvencionira Ministarstvo regionalnog razvoja.

Jučer je jednokratnu novčanu pomoć pružila Zadarska županija, no količina će biti dovoljna tek za desetak dana. Nakon toga otočani bi mogli plaćati punu cijenu vode, koja će, umjesto dosadašnjih 15, iznositi čak 80 kuna za prostorni metar.

Pročitajte i ovo Otočić Galešnjak u Pašmanskom kanalu Katastrofa Otočić s razglednice na meti bespravne gradnje: Netko uz obalu Galešnjaka gradi pristanište Presušena rijeka (Foto: Dnevnik.hr) vodostaj tek 20 cm Mjesec dana bez kiše: Lici prijeti nestašica vode, izvori su skoro presušili

'Morat ćemo štedjeti ili možda čak i vodokotliće prebaciti na more', rekao je Zvonko Govorčin, iz Malog Iža. 'Vodonosac je dobio zabranu isplovljenja do daljnjega, novca nema, nitko ništa ne poduzima, ne znam što će se dogoditi do kraja mjeseca', rekao je Sanjin Stanković, iz Malog Iža.

>> Istra: Zabranjen rad autopraonicama, ne smiju se zalijevati vrtovi...

Tko dobiva vodu

Vodu bi do kraja godine trebali dobiti Korčula, Lastovo i otok Vir, dok će se na Pagu nastaviti ulagati u nove izvore. Osim u dovod vode s kopna, ulagat će se i u prerađivanje morske vode u pitku. Najavio je to direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i dodao da će otoci s većim brojem stanovnika imati prednost, pa će oni s manjih otoka i dalje biti ovisni o vodonoscima.

'Zadatak hrvatskih voda je da se dovede voda s kopna, i to zaista činimo. Druga je mogućnost da se bočate vode na otocima desaliniziraju ili da se prerađuje more. Mi idemo po prioritetima', rekao je Plišić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene