Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Borba' pravilnicima

Dalmatinski pršut od kineskih svinja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalmatinski pršut uskoro će se proizvoditi od butova svinja uzgojenih u Austriji, Mađarskoj, Danskoj, pa i u Kini?

Naime, u prijedlogu novog pravilnika o brendiranju dalmatinskog pršuta, kojeg je za potrebe udruge Dalmatinski pršut izradio dr. Ugo Toić, navedeni su uvjeti pod kojima može 'nastati' dalmatinski pršut, piše Slobodna Dalmacija. Ovaj novi pravilnik je izrađen nakon što je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odbilo projekt kojega je pune tri godine vodio prof. dr. Romano Božac i u kojega je utrošeno oko 300 tisuća kuna poreznih obveznika.

Jakov Lovrić, najnagrađivaniji proizvođač pršuta u Hrvatskoj rekao je kako ovo što se želi napraviti nema veze s dalmatinskim pršutom. Odričemo se izvornog i otvaramo vrata uvoznicima, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaznena prijava Nevjerojatna krađa: Provalio u skladište i ukrao pršute i pancetu, šteta je ogromna Slika nije dostupna 19 u užem izboru Znate li što su kihobran i novosnik? Traži se najbolja nova hrvatska riječ

Novi pravilnik je, za sada, tek radni materijal na kojega će svi zainteresirani moći dati primjedbe i prijedloge za njegovo poboljšanje. Ovdje je zapravo sukob dviju koncepcija. Jedni se zalažu za ograničenu količinu skupog proizvoda. To je u redu, ali zar ćemo inozemnim proizvođačima dopustiti da nas opskrbljuju s 2.500 tona takvih proizvoda koliko danas trošimo, pita se Ivica Babić, novoizabrani predsjednik udruge Dalmatinski pršut.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene