Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S juga na sjever

Dalmatinka na radu u Norveškoj: "Ne čuvam ovce niti radim 20 sati dnevno. Ali ima jedna bitna razlika..."

Čistačica u hotelu (Guliver/Thinkostock)
Čistačica u hotelu (Guliver/Thinkostock)
Dalmatinka iz Podgore kraj Makarske otišla je raditi u Norvešku gdje, kaže, radi isto ono što je radila i kod kuće, ali samo za daleko više novaca.

"Nisam otišla u Norvešku jer posla u Hrvatskoj nisam imala, jer sam imala dugove ili kojekakve probleme. Otišla sam jer mi se ukazala prilika, ako je ikada bilo vrijeme za proći ovu životnu avanturu bilo je sada, prije nego osnujem obitelj jer je ne bih voljela zasnovati u Norveškoj.
Iako sam u Hrvatskoj radila sve i svašta, nisam imala stalni posao zbog čega nisam mogla ni dobiti kredit i krenuti u “nešto”. Istina, posla ima, svatko tko želi radit može naći posao i u Hrvatskoj, samo je pitanje kakav posao i za koliko novca", ispričala je ova Dalmatinka koja je željela ostati anonimna.

Pročitajte i ovo Medicinska sestra, ilustracija (Getty Images) Satnica od 17 do 25 eura Ispovijest medicinske sestre koja je otišla u Irsku: "Plaća mi je tri puta veća, živimo s manje briga, a najveći problem je..." Odlazak na rad u inozemstvo, ilustracija (Foto: Pixell) Prevaranti vrebaju očajne Balkanci varaju Balkance: Preko društvenih mreža može se do posla u Njemačkoj, ali i ostati bez stotina eura

Iako je fakultetski obrazovana, kaže kako je radila sve što je mogla jer nije bila situaciji da sjedi doma i čeka bolje dane, piše Slobodna Dalmacija prenoseći Makarsku kroniku.

"Ovdje ne čuvam ovce i ne radim 20 sati dnevno. Radim osam sati dnevno, istina, ono što sam radila i kod kuće, samo za puno više novca. Kad sam tek išla za Norvešku, prijateljica me je upitala je li mi muka ići gore, završila si fakultet i na kraju ćeš čistiti, rekla je. Odgovorila sam joj kako mi je isto, čistila ovdje ili gore, samo što ovdje čistim za više novca.

Nisam došla ovdje osnovati obitelj i ostati cijeli život. Došla sam pokušati u što kraćem roku ostvariti zadani cilj i vratiti se doma. Da se razumijemo, nigdje nije med i mlijeko. Sve ima svoje pluseve i minuse. Fale mi obitelj, prijatelji i sve ono što si stvarao godinama. Ali, tu sam kako bih ostvarila nešto za život, barem za život u kojem se ne moraš misliti što će biti sutra. Malo stisnete zube, zadržite osjećaje za sebe i krenete. Da je lako, nije, ali što je uopće lako?", pita se ova Dalmatinka u potrazi za boljim životom. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene