Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema smanjivanja plaća?

Dalić odgovara MMF-u: Ne želimo biti jeftina radna snaga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica financija Martina Dalić priopćenjem je reagirala na izvješće MMF-a u kojemu je analizirano ukupno gospodarsko stanje i rezultati ukupne ekonomske politike hrvatske Vlade.

U priopćenju se ističe kako MMF 'prepoznaje napredak koji je hrvatska Vlada ostvarila u provedbi Programa gospodarskog oporavka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi podaci MMF objavio prognozu za svjetsko gospodarstvo Slika nije dostupna Ministar financija: 'Mislim da smo još daleko od toga da nam treba MMF'

Glavne preporuke Izvješća vezane su uz potrebu povećanja konkurentnosti ukupnog hrvatskog gospodarstva kako bi se povećala sposobnost njegovog rasta u nadolazećem srednjoročnom razdoblju.

Dalić priznaje kako, u prosjeku, Hrvatska ima veće prosječne plaće i time veći trošak rada u odnosu na većinu novih članica EU, te pretpostavlja kako je upravo to ključni razlog zbog kojeg MMF vidi smanjenje plaća kao 'nužan element povećanja konkurentnosti'.

Nema smanjenja plaća, ali ima ukidanje prepreka investitorima

'Ne slažemo se s ovakvim zaključkom jer budućnost hrvatskog gospodarstva ne vidimo u konkuriranju kroz jeftinu radnu snagu. Put ka povećanju konkurentnosti gospodarstva vidimo u smanjivanju različitih prepreka s kojima se suočavaju investitori, povećanju učinkovitosti javne uprave, posebno na lokalnoj razini, ograničavanju državne potrošnje kroz striktnu provedbu Zakona o fiskalnoj odgovornosti i ukupnom poboljšanju poduzetničke i investicijske klime u Hrvatskoj,' stoji u priopćenju.

Dalić još ističe kako je 'Vlada poduzela niz mjera usmjerenih na povećanje konkurentnosti, kao što su, na primjer, reforma pravosuđa, mjere za destimuliranje prijevremenog umirovljenja, izjednačavanje starosne dobi za umirovljenje za muškarce i žene, ograničavanje razdoblja primanja naknada za nezaposlene, niz mjera za ograničavanje državne potrošnje, isto kao i brojne mjere za jačanje privatnog sektora. Upravo je privatni sektor taj kojeg vidimo kao nositelja novog razvojnog ciklusa u Republici Hrvatskoj'.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene