Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko odlučuje o prodaji?

Dalić: Dobro je da je domaći kapital zainteresiran za tvrtke iz sustava Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je u Buzetu kako je dobro da je domaći kapital zainteresiran za kupnju nekih tvrtaka iz koncerna Agrokora te je ponovila da o prodaji odlučuju isključivo vjerovnici Agrokora.

"Mislim da je to dobra vijest. U trenutku kada vjerovnici postignu nagodbu i kada vjerovničko vijeće i pojedinačni vjerovnici donesu odluku o tome što će se, kako i na koji način prodavati i dokapitalizirati sustav Agrokora, dobro je da postoji i zainteresirani domaći kapital koji će moći sudjelovati u tom procesu", rekla je Dalić odgovarajući na pitanja novinara kako komentira informaciju koja se pojavila u medijima da su Adris i Atlantic zainteresirani za osnutak konzorcija preko kojega namjeravaju preuzeti neke Agrokorove tvrtke.

Pročitajte i ovo Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića Problemi do grla Hoće li biti novog vještačenja u slučaju Agrokor? "Teško će pronaći nekoga tko neće biti kontaminiran" Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz

Dalić se nada da će takvih inicijativa biti više.

"Ponavljam još jednom, kako i na koji će se način nagodba ostvariti i provoditi, odlučit će vjerovnici, to ovisi o njima. Bez postizanja nagodbi, pojedinačnih prodaja neće biti, ali kada ovaj proces dođe u fazu provedbe, sigurno je dobro da postoje i domaće tvrtke i domaći konzorcij koji u tome može sudjelovati", rekla je Dalić.

Na pitanje o prozivkama sindikata da je u Vladi "skočio broj dužnosnika" te zašto se povećava administracija kada država nema novca, Dalić je odgovorila kako treba uzeti u obzir i činjenicu da broj dužnosnika u prvoj godini mandata ovisi i o broju dužnosnika koji je bio u proteklome mandatu. Naime, dodala je, oni koji su prilikom promjene Vlade prestali biti dužnosnici imaju pravo na tzv. šest plus šest mjeseci (šest mjeseci imaju pravo primati naknadu u visini plaće, a sljedećih šest mjeseci u visini pola plaće), a to utječe i na sam broj dužnosnika.

"Što se tiče broja državnih službenika, njihovo zapošljavanje odvija se po pravilu 'dva za jedan', što znači da za svako zapošljavanje u državnoj službi ministarstva moraju dokazati da je za novo zapošljavanje jedne osobe u pozadini činjenica da su dvije osobe napustile to tijelo državne uprave", istaknula je potpredsjednica Vlade, dodajući kako je resor za koji je Vlada donijela odluku u travnju, a odnosi se na zapošljavanje neovisno o tom pravilu, područje europskih fondova kako bi se poboljšala brzina korištenja novca iz tih fondova.

"Trenutno se tijela državne uprave, uključujući i Ministarstvo gospodarstva, nalaze u fazi zapošljavanja tih ljudi upravo s ciljem da se europska sredstva iskoriste u što je moguće većoj mjeri", poručila je Dalić.

Buzet: Dalić potpisala ugovor za projekt uređenja poduzetničkog inkubatora

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić potpisali su u ponedjeljak u Buzetu ugovor o dodjeli nepovratnog novca za projekte koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za poduzetnički inkubator "Verzi", za čiji je projekt uređenja iz EU fondova osigurano 3,9 milijuna kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene