Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska precjenjuje svoju ulogu'

'Daleko je rješenje prijepora, kao i ulazak Hrvatske u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenje slovensko-hrvatskog graničnog prijepora sada je daleko, kao i hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevnik 'Indirekt' od ponedjeljka predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl.

Vajgl je to rekao komentirajući izjavu predsjednika Stjepana Mesića da će se granični prijepor prije ili poslije riješiti na osnovi međunarodnog prava te da je Hrvatska Rehnov prijedlog o arbitraži prihvatila očekujući da će slovenska politička elita imati manje apetite. 'Nije tolik problem u hrvatskom predsjedniku, čije su kompetencije ograničene, pa može slobodnije govoriti. Problem je u stajalištu hrvatske vlade koja izražava nespremnost na razgovore i kompromis', rekao je Vajgl, koji je i glavni kandidat koalicijske stranke Zares na izborima za Europski parlament 7. lipnja.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

>> Vajgl: Slovenija mora zaštititi interese pomorske države

'Hrvatska vlada jednostrano ocjenjuje da je samo ona u pravu, pa je nastao mit kako Slovenci žele oduzeti Hrvatima kopno ili more. Tako se mobilizira javno mišljenje i zatvara prostor za traženje političkog kompromisa. Krug se tako zatvara i zato je u ovome trenutku rješenje očito jako daleko. Uvjeren sam da je isto tako daleko i hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, rekao je Vajgl za ljubljanski list. Dodao je da se u Hrvatskoj tako iskazuje 'nacionalističko pretjeravanje' i da Hrvatska 'precjenjuje svoju ulogu i težinu'.

Vajgl je komentirao i izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera o Sloveniji nakon dizanja hrvatske zastave pred zapovjedništvom NATO-a u Bruxellesu i primanja Hrvatske u tj savez. Ustvrdio je da je on tada 'prijetio autoritetom NATO-a' te da te izjave znače 'potpuno nerazumijevanje uloge unutarnjeg ustroja i filozofije NATO-a i EU-a. Vajgl je, rekavši kako 'ozbiljan političar ne bi smio sebi dopustiti takve izjave', dodao kako 'hrvatski političari jednostavno ne razumiju da je jedno od osnovnih načela tih organizacija načelo solidarnosti' po kojem je 'EU izrijekom na strani države članice'. Tako je bilo uvijek do sada, a tako će biti i u slovensko-hrvatskom prijeporu', rekao je Vajgl.

Dodao je kako Slovenija želi da se granični prijepor riješi, a da je Hrvatskoj najbolju poruku glede toga dala njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s premijerom Sanaderom kad ga je 'upozorila da se odluke u EU donose konsenzusom svih članica" odnosno da Slovenija jest članica EU-a, a da Hrvatska nije'. Po njegovu mišljenju, hrvatska politika iz riječi Angele Merkel nije izvukla 'pravi zaključak'. Vajgl je kazao da i u Hrvatskoj dolazi do izražaja spoznaja kako 'vrijeme ne radi za Hrvatsku' kad je riječ o prijeporu zbog kojega je Slovenija zaustavila njezine pristupne pregovore s EU-om.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene