Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dačiću smeta slavljenje Oluje

'Haag je počinio samoubojstvo, s Hrvatskom smo u hladnom miru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić presudu hrvatskim generalima opisao je kao samoubojstvo Haškog tribunala.

Govoreći u Beogradu novinarima nakon crkvenog obreda srpskim žrtvama ratova 90-ih godina, srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je kako je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Haški tribunal počinio samoubojstvo. 'Pitanje je koliko je on više legitiman i koliko s njim uopće treba nastaviti surađivati', rekao je Dačić dodajući da se Srbija ne može ljutiti na Hrvatsku jer je ona samo branila svoje legitimne interese. 'Mi se možemo ljutiti na Srbiju jer nije bila spremna braniti svoje interese. Pa mi smo osudili Miloševića i sve druge prije nego što su još bili u Haagu!', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasio se Brammertz 'Tužiteljstvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude generalima' Slika nije dostupna 'Loša atmosfera za Srbe' Potpredsjednica srbijanske Vlade otkazala posjet: 'U Zagrebu mi ne bi bilo ugodno'

>> Patrijarh srpski Irinej: Očigledno je da Haaški sud prikriva zločine nad Srbima

>> Srbija službeno od Haaga zatražila materijale i dokaze o Oluji

Dačić kaže da će presuda generalima Gotovini i Markaču sigurno imati posljedica na hrvatsko-srpske odnose jer to 'nije obično pitanje koje se može lako nadići'. Rekao je i kako misli da je 'hladni mir' pravi izraz za opis tih odnosa.

>> Mesić: Euforija oko presude generala je pretjerana

O samoj Oluji je rekao da mu smeta što se slave 'progon i ubojstva Srba'. U pogledu eventualnog daljnjeg procesuiranja Gotovine i Markača kroz srbijansko pravosuđe, Dačić kaže da će podržati 'sve aktivnosti koje idu tome da, ako već ne može preko Haškog tribunala, da se pronađe pravni način kako je moguće doći do osoba. Bilo bi bolje da su [generali] osuđeni na jedan dan, nego da su oslobođeni, jer je to sramota', rekao je.

Dačić je, inače, nekada bio glasnogovornik Slobodana Miloševića, kojega je također spomenuo u svojoj izjavi. 'Ako imate fonozapis da je Franjo Tuđman vojnom vrhu praktično naložio da Srbi moraju nestati, onda vas ja pitam gdje je dokaz za zapovjednu odgovornost za predsjednika Srbije u to vrijeme', upitao je.

Na kraju je rekao da ne govori ništa protiv hrvatskog naroda, niti da želi bilo kakvu borbu s hrvatskom državom. 'Svatko ima pravo braniti svoje legitimne interese, ali nitko ne smije slaviti progon i ubojstva Srba', rekao je Dačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene