Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendumom potvrdili arbitražu

'Da je Slovenija nastavila, dovela bi se u izolaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ishod referenduma je pozitivan, ali do njega uopće nije trebalo doći.

Tako barem smatra politički analitičar Damir Grubiša te dodaje da je referendum zapravo djelo slovenskih nacionalista. Odaziv Slovenaca na referendum kojim se odlučivalo hoće li ili neće pokretati arbitražni sporazum s Hrvatskom je nizak, tvrdi Grubiša. 'Odaziv od 42.28 posto Slovenaca govori da postoji prevlast onih koji su za arbitražu. To je valjano i sada se Slovenija treba ponašati u skladu s rezultatima referenduma', tvrdi Grubiša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Govor uoči slovenskog Dana državnosti Pahor: "Arbitraža je važeća i pravno obvezujuća" Slika nije dostupna Konačna odluka Slovenski MVP Karl Erjavec neće odstupiti

Svi slovenski političari koji su bili za podršku Hrvatskoj na referendumu svjesni su da bi u suprotnom Slovenija dosegla dno međunarodnog kredibiliteta, smatra Granić Kaže kako je i očekivao pozitivan ishod referenduma, no ne s prevelikom razlikom za i protiv glasova. 'Ljudi koji su za arbitražu većinom nisu izašli na referendum, demotivirani su i dosta im je strke oko toga problema. To je i razumljivo jer do referenduma uopće nije trebalo doći. Radi se o čistom pokušaju slovenskih nacionalista predvođenih s Janšom da Hrvatskoj naprave što više problema', zaključio je Grubiša.

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić misli da je jučer bio vrlo dobar odaziv Slovenskih birača. 'Za referendum odaziv od 42.28 posto je velik broj. Činjenica da su Slovenci s 51,48 posto glasova odlučili za arbitražu pozitivna je stvar za Sloveniju, za cijelu regiju, za Europsku uniju i naravno, za hravatsko-slovenske odnose', pojašnjava Mate Granić. Dodaje kako od sada Slovenija više neće moći blokirati Hrvatsku na njezinom europskom putu, a arbitražni eksperti odlučiti će o otvorenim graničnim pitanjima Hrvatske i Slovenije. 

>> Neslužbeno: Arbitraža ipak prošla, 51,48 posto glasova ZA

Na upit jesu li se slovenski političari u zadnje vrijeme posebno angažirali oko što bržeg rješavanja spornih pitanja s Hrvatskom samoinicijativno ili popuštaju pritiscima izvana, Mate Granić kaže kako su oni napokon postali svjesni pravog stanja stvari. 'Svi slovenski političari koji su bili za podršku Hrvatskoj na referendumu svjesni su da bi u suprotnom Slovenija dosegla dno međunarodnog kredibiliteta. Da je Slovenija nastavila s kočenjem Hrvatske, dovela bi sama sebe u izolaciju. Zanima me kako bi objasnila npr. SAD-u i članicama Europske komisije zašto koči Hrvatsku', tvrdi Mate Granić i još jednom dodao kako je rezultat slovenskog referenduma iznimno pozitiva stvar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene