Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija u akademskoj zajednici

'Da je bilo unutarnje kontrole na Sveučilištima, akcija Indeks ne bi bila toliko spektakularna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije prihvatilo je danas izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa, te zaključilo kako će o korupciji u akademskoj zajednici i o funkcioniranju športskih klubova održati posebne okrugle stolove.

Članove Odbora najviše je zanimalo kako Ministarstvo kani stati na kraj korupciji na sveučilištima u pogledu upisa i polaganja ispita, dokaz koje je, istaknuli su, i akcija Indeks. Željko Horvatović upitao je je li bilo kakvih dogovora na relaciji Ministarstvo-sveučilišta oko nadzora nad upisima i ispitima na sveučilištima, s obzirom na autonomiju sveučilišta.Uvjeren je, naime, da se u odnosu između Ministarstva i autonomije sveučilišta mogu naći elementi nadzora kako bi se izbjegle mogućnosti za korupciju, o kojoj se, kaže, već godinama 'kuloarski i kavanski govori".

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

'Da je provedena unutarnja kontrola na sveučilištima, akcija Indeks ne bi bila ni toliko spektakularna, niti toliko zakašnjela', rekao je Horvatović.

Predsjednik Vijeća Željko Jovanović ocijenio je da je akcija Indeks posljedica privatizacijske pljačke iz 1990-ih, 'majke svih korupcija kada su neki naglo obogaćeni odlučili da mogu biti akademski građani i svoje novce iskoristili da dobiju diplome'.

Državni tajnik Ministarstva obrazovanja Želimir Janjić rekao je kako će provedba državnih matura u srednjim školama iduće godine pokazati da se sustavna korupcija u sustavu obrazovanja više neće moći događati. Napomenuo je i da je Zakonom o osnovnom i srednješkolskom obrazovanju, koji je donesen lani, propisana visoka razina transparentnosti kod zasnivanja radnih odnosa u školama, imenovanja i razrješenja ravnatelja, dok se kod državnih matura jamči tajnost.

Vanjske članove Vijeća Smiljanku Škugor Hrnčević i Nikolu Kristića zanimalo je poštuju li športski klubovi, posebno profesionalni nogometni, Zakon o športu, posluju li pozitivno ili negativno te podmiruju li sve obveze. Janjić je rekao kako za točan odgovor nema dovoljno podataka, napomenuvši da će klubovi svoje završne račune Ministarstvu dostaviti krajem ožujka, te najavivši da će ih, bude li zatraženo, dostaviti Vijeću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene