Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Varga opet skandalozan

Hrvatice će morati iznositi detalje spolnog života, ako žele 'pilulu za dan poslije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljekatnici će žene odvoditi u odvojenu prostoriju, a nakon prikupljenja informacija odlučivat će hoće li im ili ne izdati kontraceptiv.

Hitni kontraceptiv pod nazivom ellaOne, takozvana 'pilula za dan poslije', odnedavno se može kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Pročitajte i ovo Grenland (Foto: AFP) - 1 Traže odštetu Žene s Grenlanda tuže Dansku zbog kampanje prisilne kontracepcije: "Bilo je kršenja zakona i ljudskih prava" Ilustracija GROZOMORNI PRIMJERI Horor priče iz ordinacije: Liječnik posuđivao novac od pacijenta, jedan jeo tijekom pregleda, drugi je pacijentu rekao da je sramota za ljudski rod

A ministar zdravlja Siniša Varga ljekarnama je poslao naputak da se moraju pridržavati protokola Hrvatske ljekarničke komore u kojem stoji da ljekarnik tabletu može izdati tek nakon što od žene u posebnoj sobi prikupi detalje o njezinom spolnom životu. Tada procjenjuje hoće li joj ili ne prodati tabletu, piše Jutarnji list.

U slučaju 17-godišnjih djevojaka, izdavanje kontracepcije neće se ni razmatrati ako nije u pratnji roditelja ili skrbnika.

Ministar se za ovaj korak odlučio na temelju preporuke Hrvatske ljekarničke komore koja je, pak, protokol izradila nakon što su zaprimili dopis Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

U nekim europskim državama kontraceptiv ellaOne pacijentice uzimaju same s police, a nema poodataka da ijedna država ima dobno ograničenje izdavanja tog lijeka.

Može se uložiti i priziv savjesti

Ljekarnik koji ne želi prodati lijek može uložiti priziv savjesti, no u tom slučaju moraju osigurati da netko drugi pacijentu izda proizvod.

Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Maro Portolan kaže da su ljekarnici zdravstveni radnici sličnog obrazovanja kao i liječnici te da imaju pravo pitati žene takva pitanja.

'To nije zadiranje u privatnost. A ako mislite da to nije potrebno, da je lijek roba, onda neka budu na kioscima pa mir', poručio je.

I udruga ginekologa priprema smjernice, ali one su suprotne ljekarničkom protokolu.

U Rijeci uskoro dostupna pilula za pobačaj

'Ovakav je protokol sramotan i za ženu i za ljekarnika, koji će biti prisiljen diskriminirati ženu, izdvajati je iz reda u kojem pacijenti čekaju izdavanje lijeka, ispitivati je o njezinoj intimi i donositi stručne procjene', poručio je Ante Ćorušić, predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju te predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a.

Objasnio je da je ministar Varga, ako je smatrao da bezreceptna prodaja nije dobro rješenje, o tome trebao obavijestiti Europsku agenciju za lijekove od koje je još u prosincu dobio upit ima li što protiv bezreceptnog izdavanja lijeka.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da se na ovaj način izravno diskriminira žene fertilne dobi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene