Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na kraju mnogo veći problemi

Bolujete li i vi od ove bolesti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko ste puta kad vas nešto zaboli posegnuli za internetom i upisali simptome?

Istraživanja pokazuju da mnogi idu i korak dalje pa sami sebi postavljaju dijagnoze - i to krive, što ih na kraju vodi u mnogo veće probleme.

Na prvi simptom Maja se obratila - Googleu. Dijagnoze postavljene putem interneta često vode u novi oblik hipohondrije nazvane - Cyberhondrija. 'Čitajući na internetu pronađu nekoga tko je imao slične simptome njihovima pa već unaprijed zaključe koja je njihova dijagnoza. Dolaze u ambulantu sa tom svojom dijagnozom i praktički zahtjevaju određenu terapiju', kaže dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj doma zdravlja Osijek.

Istraživanje provedeno u Americi, pokazalo je da četvrtina od tisuću ispitanih pacijenata postavi krivu dijagnozu i odredi štetnu terapiju. 'Može učiniti nekakve poteze, koji mu nisu na korist u tom trenutku', kaže dr. Gmajnić.

Građani priznaju da često sami simptome provjeravaju na internetu. 'Za neke vjerojatno blaže simptome, bolje i to nego čekati u redu i milijardu papirologije proći da bi došao do neke pretrage', iskren je jedan mladić. 'Sve što mogu pronaći na internetu, a što će štititi njihovo zdravlje, način ponašanja, način ishrane, način uzimanja lijekova, ako to piše meditorna osoba može biti korisno', kaže dr. Gmajnić.

Postavljanje dijagnoza i način liječenja ipak bi trebalo prepustiti onima koji su za to školovani.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene