Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSVJEDNA AKCIJA

CVIJET ZA CVJETNI "Moramo braniti Cvjetni od gradonačelnika, koji je ovaj put odlučio ukinuti dušu tog trga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cvjetni trg u nekoliko je navrata u zadnje vrijeme bio mjesto prosvjeda, no oni su dosad bili vezani uz pokušaje postavljanja terasa za ugostiteljske objekte. Novi je prosvjed, ovaj put zbog uklanjanja cvijeća oko tamošnjih kioska, zakazan za danas u 16 sati.

Nakon što su cvjećari i cvjećarke na zagrebačkom Cvjetnom trgu obaviješteni da od ponedjeljka, 21. studenoga, više ne smiju držati cvjetne aranžmane oko svojih kioska već isključivo u njima, jer navodno nema mjesta za pješake te cvijeće guši promet, kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, danas u protestnu akciju na tome mjestu održali članovi Foruma mladih SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna manje prostora za cvijeće Prosvjed na Cvjetnom trgu: "Trg bez cvijeća i kita, sve zbog bandita" Slika nije dostupna Pospremili ga u kućice Cvjećarima manje izložbenog prostora na Cvjetnom, Bandić: "Cvijeće guši promet"

Prolaznicima su dijelili cvijeće, istaknuvši kako se protive odluci gradonačelnika Bandića te da reda mora biti, ali da cvijeće ovdje nikome ne smeta. Zapitali su i kako to da gradonačelniku više smetaju cvjećari od sve glomaznijih terasa koje se ondje postavljaju i zatvaraju put prolaznicima.

Gradski zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger istaknuo je kako su cvijeće i cvjećari simbol Cvjetnog trga te poručio da "ne treba na slabijima 'bildati mišiće' nego nekada pokazati zube i jačima". Dodao je kako mu se čini da motivi gradonačelnika nisu jasni ni njemu samome.

"Moramo razmišljati o prostoru kao cjelini i vidjeti dokle točno mogu ići terase i što napraviti sa cvjećarima. Mora se pronaći cjelovito rješenje umjesto da se jedne miče, a drugima sve dopušta", izjavio je Etlinger novinarima. Dodao je i kako treba prestati s praksom prema kojoj je Zagreb grad privilegiranih pojedinaca koji mogu sve, dok obični ljudi ne mogu ništa.

Etlinger se osvrnuo i na rekonstrukciju Gajeve ulice, koja još nije dovršena, jer za to, ocijenio je, očito nema političke volje. "Kad prođete Gajevom vidite da se tamo i ne radi za što nisu krivi ni radnici pa ni njihovi šefovi. Problem je u tome što nema političke volje. Kad ima političke volje, onda se nešto riješi preko noći, a kad nema onda to traje mjesecima", ustvrdio je Etlinger.

Osiim što hotelijeri i privatni iznajmljivači u središtu grada gube golemi promet, na što upozorava HSLS, Etlinger ističe kako se stvaraju i prometni čepovi. "Gajeva je raskopana dva mjeseca, Britanac preko četiri mjeseca. To su mjesta u centru grada i to se ne smije dešavati", upozorio je, prenosi Hina.

Prosvjednu akciju istim su povodom na društvenim mrežama organizirali i građani, pod nazivom Cvijet za Cvjetni. "Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, moramo ponovno braniti Cvjetni trg od gradonačelnika koji je ovaj put odlučio ukinuti dušu tog trga, a to je cvijeće.

Dođite danas u 16 sati na Cvjetni trg, ostavite cvijet nasred trga i poručimo Bandiću, da želimo Cvjetni trg pun cvijeća, a ne terasa! Vratimo cvijeće na Cvjetni!", istaknuto je u pozivu na Facebooku.

Podsjetimo, Cvjetni trg u nekoliko je navrata u zadnje vrijeme bio mjesto prosvjeda, no oni su dosad bili vezani uz pokušaje postavljanja terasa za ugostiteljske objekte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene