Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To nas ne zanima'

CVITAN O RADU DORH-A 'Optužnice ne dižemo zbog stranačke pripadnosti i tajminga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cvitan se zauzeo za izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se na primjeren način uredili rokovi za provedbu istrage.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, podnoseći izvješće Hrvatskom saboru o radu u prošloj godini, poručio je da nema govora o kalkulaciji s tajmingom određenih optužnica zbog političkih interesa, a zauzeo se i za izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se na primjeren način uredili rokovi za istrage.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

"Teško se oteti dojmu da je DORH u percepciji građana sve više politički arbitar i nekakav higijeničar vlasti, a sve manje tijelo koje mora progoniti učinkovito, neselektivno i brzo, s jasnim odgovornostima da kada u nekom pravosudnom procesu nešto završi oslobađajućom presudom netko treba odgovarati u DORH-u ili Uskoku jer su mediji to razvlačili, a na kraju je završilo oslobađajućom presudom", ustvrdio je Josip Borić (HDZ).

DORH ne zanima tajming i stranačka pripadnost

Cvitan mu je uzvratio kako mu ne pada na pamet kalkulirati s bilo kakvim tajmingom i da ga uopće ne zanima stranačka pripadnost. "Treba puno snage za zadržati taj dignitet i smatram da smo ga ja i moji kolege zadržali. Tajminga nikakvoga nema. Činjenica je da se u ovim situacijama radi o iznimno složenim i teškim predmetima, u onim jednostavnim predmetima odluke se donose brzo i odluke se objavljuju", naglasio je.

Dinko Cvitan: Slučaj Bandić na neki način može se usporediti sa slučajem Sanader

DORH-u je lani podneseno 64.387 kaznenih prijava, 10 posto manje nego godinu prije, za 14 posto manji je broj prijava protiv nepoznatih počinitelja, a 37 posto prijava odnosi se na kaznena djela protiv imovine. Većina kaznenih prijava rješava se u manje od tri mjeseca, a sudovi su potvrdili 96 posto optužnica. U prvom stupnju izrečeno je 91,3 posto osuđujućih presuda protiv fizičkih osoba, te 69 posto protiv pravnih osoba.

Vrijednost procijenjene zamrznute imovine iznosila je ukupno 175 milijuna kuna. Prvostupanjskim presudama oduzeta je imovinska korist u iznosu od 202 milijuna kuna, rekao je Cvitan. U izvješću je upozorio na loše materijalne i financijske uvjete u kojima radi DORH s tek 311 milijuna kuna iz proračuna, a požalio se i na neprimjerenu i nedovoljnu informatičku i prostornu opremljenost. Problem su, kaže, i kadrovi, obzirom da je krajem prošle godine bilo upražnjeno 10 mjesta državnih odvjetnika, 133 zamjenika, 159 savjetnika i 181 vježbeničko mjesto, uz manjak službenika i namještenika.

Problemi s WC-om

"To je nemoguća situacija, do te banalnosti da ne možete koristiti WC jer ispred njega stoje naoružani policajci i vode okrivljenika koji je u lancima", požalio se Cvitan.

ČELNI LJUDI DRŽAVNE TVRTKE OPLJAČKALI ISTU 'Model pretvorbe iz 90-ih godina još uvijek traje'

Laburist Dragutin Lesar poručuje kako je to alarm jer je "na djelu devastacija sustava Državnog odvjetništva i kadrovska devastacija".

"Očito će gurati još godinu, dvije, tri, a kasnije sve može otići k vragu zbog toga što ćemo i ovo izvješće o Saboru prihvatiti, a kod proračuna za iduću godinu praviti se da ovog izvješća u Saboru nije ni bilo", ustvrdio je Lesar.

Davorin Mlakar (HDZ) kazao je kako mu se čini da je Državno odvjetništvo u bitnome smanjilo svoje dnevno pojavljivanje u javnosti osobito kada je riječ o osobi glavnog državnog odvjetnika.

"Čini mi se da se više posvetilo poslu, a manje svojoj slici u javnosti. Vjerujem da je to izuzetno dobro rješenje za sve, a osobito za rad DORH-a", rekao je Mlakar.

Cvitan se zauzeo za izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se na primjeren način uredili rokovi za provedbu istrage.

"Rokovi koji su propisani Zakonom o kaznenom postupku za provođenje istraga su prekratki, dakle osnovni rok je šest mjeseci i on se može produžiti za još šest mjeseci u osobito složenim i teškim predmetima za 12 mjeseci. Te je rokove nemoguće ispoštovati", ustvrdio je glavni državi odvjetnik.

Bombonjera ili gospodarski kriminal

S njim se slaže i Ingrid Antičević Marinović (SDP).

HUBOL: Pozivom građanima da prijavljuju korupciju, Ministarstvo i HZZO pripisuju si ovlasti koje nemaju

"Mislim da bi trebali mijenjati Zakon o kaznenom postupku i rezervirati za Uskok najteže oblike kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminaliteta, a ne da se s jednakom pažnjom bavite bombonjerom i najsloženijom vrstom gospodarskog kriminala", ustvrdila je.

Na pitanje Frane Matušića (HDZ) o tome jesu li točne neslužbene informacije o malverzacijama u dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi, koja je prepoznata kao tvrtka na koju je ovih dana u svom izvješću upozorila SOA, Cvitan je rekao da mu zakon ne dozvoljava govoriti o nečemu o čemu je u tijeku kriminalističko istraživanje.

"Ja znam odgovor na to pitanje, ali ne dozvoljava mi zakon da govorim o nečemu o čemu je u tijeku kriminalističko istraživanje. Činjenica je da sam iznenađen pisanjem medija koji navode jedno trgovačko društvo koje ste vi spomenuli. Mogu samo kazati kao u svakoj prijavi ili u svakoj informaciji koja dođe u Državno odvjetništvo - moramo poduzeti sve mjere i radnje, i u pravilu se to provodi nalaganjem izvida koje provodi policija, a nakon što se to dovrši i nakon što se donese odluka, tada se može o tome obavijesti javnost", uzvratio je Cvitan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene