Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Cvitan i Benko tražili su da optužim Bandića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miodrag Šimunac, prvooptuženi za napad na bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića optužio je danas ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i bivšeg ravnatelja policije Marijana Benka da su tražili da zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i trojicu njegovih suradnika optuži kao naručitelje napada.

'Otvoreno su mi rekli da za napad teretim Bandića, Ljubičića, Čorića i Gracina, no ja sam rekao da ja to ne mogu potpisati', izjavio je Šimunac u svojoj obrani na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u nastavku suđenja njemu i Nikoli Presečkom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ne vjerujem Šimuncu i to je sve' Slika nije dostupna Zagreb: Gradonačelniku Bandiću žao zbog ostavke Igora Rađenovića

>> Rađenović nezadovoljan brzinom suđenja

Prvooptuženi Šimunac kazao je da su Cvitan i Benko navečer došli u policiju, gdje je bio na kriminalističkoj obradi, i tražili ga da lažno svjedoči protiv Bandića i njegovih suradnika iz Zagrebačkog holdinga, rekavši mu da je riječ o kriminalcima te da je vrijeme da ih se riješe.

Cvitan mu je, tvrdi, nudio azil u inozemstvo za njega, ženu i djecu, a Benko navodno donio šteku cigareta i ponudio novac.
Iz USKOK-a su poručili da na 'takve notorne gluposti uopće ne žele reagirati', a Benko je rekao da su te optužbe smiješne te da ne može komentirati slučajeve koji su na sudu.

Optuženi za napad na Rađenovića tvrde da nisu krivi

Miodrag Šimunac i Nikola Presečki iznijeli su danas svoju obranu, tvrdeći da nisu pretukli bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića, a Šimunac je optužio čelnika USKOK-a i bivšeg ravnatelja policije Marijana Benka da su od njega tražili da kao nalogodavce napada prozove zagrebačkog gradonačelnika i trojicu njegovih suradnika.

Šimunac se do sada na sudu branio šutnjom, a na policiji je priznao napad na Rađenovića, no u nastavku suđenja na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu danas je ustvrdio da je njegov iskaz iznuđen nakon 30 sati boravka na policiji.

Za odvjetnicu Anu Milković, koja tvrdi da je iskaz potpisao u njezinoj nazočnosti, Šimunac je rekao da laže, da ju je policija platila s 1000 kuna i da su mu odbili dati drugog odvjetnika.

Šimunac je rekao da je vlastoručno potpisao iskaz nakon dugotrajnog maltretiranja te da je to jednostavno morao učiniti jer su mu "sugerirali" da mu se može nešto dogoditi djetetu.

'Da su mi rekli da sam ubio pet ljudi, ja bih to potpisao', rekao je Šimunac koji tvrdi da je u vrijeme napada bio u kafiću 'Van Gogh', kamo svakog jutra odlazi na kavu. Tvrdi da je 16. svibnja ujutro kad je napadnut Rađenović, bio u tom kafiću s 20-ak poznanika, novinara.

Na pitanje sutkinje Sanje Mazalin kako to da je od mnogih saslušanih u istrazi baš on optužen, Šimunac je rekao da ga je prokazao policijski doušnik, njegov dotadašnji prijatelj, da bi oprao svoje grijehe. Nije želio odati njegov identitet, no kazao je da nije na popisu osoba saslušanih u istrazi i na suđenju.

Drugooptuženi Nikola Presečki rekao je da ne poznaje Rađenovića ni suoptuženog Šimunca te da je u vrijeme napada bio s bratom u Ljubljani.

I on tvrdi da ga je policija psihički maltretirala i da su mu odbili dati odvjetnika. Nije mogao objasniti kako to da ga je Rađenović na policiji prepoznao kao jednog od napadača.

Iduća rasprava zakazana je za ponedjeljak, 20. listopada, kada bi trebao biti saslušan policijski inspektor Đuro Landup koji je, po tvrdnjama Šimunca, platio odvjetnicu Milković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene