Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Privlake do Amerike

Znate li što su cvelferije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrit ćemo što to još od davnina povezuje Privlaku, mjesto kod Vinkovaca, s Amerikom. Jedan maleni predmet omogućio je da tradicija "cvelferije" dobije novu dimenziju.

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je manifestaciju "Ruvom kroz Korizmu" i otkrila što se sve može kad se vrijedne ruke slože, a vrijedne ruke cvelferije predstavile su svoje radove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nesreća u privlaci Muškarac (29) autom sletio s ceste zbog prevelike brzine i udario u kolni prilaz, preminuo je u bolnici U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Građani osuđeni na cisternu Dobra je samo za WC školjku: Voda u Privlakama sadrži 10 puta više arsena nego što je dopušteno

Tradicionalna manifestacija "Ruvom kroz Korizmu" u Privlaku je privukla zaljubljenike u rukotvorine, točnije nošnje.

Tehnika čunčanja, da otkrijemo tajnu, spojila je Privlaku s Amerikom, a sve to zbog jedne igle. "Zato što u toj igli postoji čunak i ona je u obliku suzice. Čunak se ubacuje unutra i povlači", ističe Nela Grgurovac iz Kulturnog centra Klasje u Privlaci.

Predmeti od zlatnih niti došli su i iz Gunje. "Sve je rađeno na kvalitetnom materijalu. Na plišu. Sve imamo i ruke i zlatne igle, ali tržište nemamo", kaže Ana Radan iz Udruge Zlatne niti iz Gunje.

No unatoč tome, smatraju da stariji moraju prenositi znanja na svoje potomke.

Jasmina Rajković iz udruge Druge iz Rokovaca, spojila je Internet i tradiciju. "Ja sam iskoristila Facebook pa kroz jednu grupu drugu grupu došla do Talijana i onda sam pokušala na svoj način i uspjela", pojašnjava ona.

Sve su se složile oko istog, nema tog zlata do bogatstva koje su stekli ovakvim druženjem. Više o starim običajima pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene