Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čuvaru kninskog zatvora pet godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koje je 1991. i 1992. počinio kao čuvar zatvora "Stara bolnica" u Kninu 37-godišnji srbijanski i hrvatski državljanin Saša Počuča danas je na Županijskom sudu u Šibeniku nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora.

Počuči je u vrijeme kad je počinio zločine bilo 19 godina te do tada nije bio osuđivan što mu je, kako je navela sutkinja Jadranka Biga-Milutin, uzeto kao olakotna okolnost. Izrečena kazna bit će mu smanjena za 14 mjeseci, jer je toliko vremena proveo u pritvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Seksualni prijestup Ljubavnici homoseksualci osuđeni za pedofiliju Slika nije dostupna Muenchen: Tužiteljstvo u slučaju Prates zatražilo doživotnu kaznu zatvora

Počuču je u listopadu prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku optužilo da je od kolovoza 1991. do veljače 1992. kao čuvar Okružnog zatvora tzv. republike srpske krajine, smještena u kninskoj Staroj bolnici, fizički i psihički zlostavljao osam hrvatskih civila i 15 ratnih zarobljenika, pripadnika HV-a i MUP-a.

Po optužnici Počuča je zatočene civile i ratne zarobljenike tukao po glavi i tijelu kundakom puške, kolcem ili gumenom palicom, a mučio ih je i elektrošokovima te im na ozljede stavljao sol i gasio cigarete u ustima. Prisiljavao ih je da jezikom peru pod u zahodu, ustima kupe opuške po zatvorskom dvorištu te ih silio na međusoban oralni seks. Od posljedica takva mučenja jedan je civil i preminuo.

Nakon rata Počuča je živio u Srbiji, a uhićen je u travnju prošle godine u Kninu kad je došao produžiti hrvatsku putovnicu. Tijekom suđenja o Počučinim zločinima svjedočilo je dvadesetak svjedoka koji su potvrdili da su mučenja u zatvoru bila najveća upravo dok je Počuča bio u smjeni.

Stoga je i kao poseban dokaz protiv njega priznata i knjiga dežurstava kninskog zatvora u kojoj je među stražarima upisan i Saša Počuča.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene