Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor o događanjima u Saboru

'Čudi me Josipovićeva izjava, a Milanoviću ću uputiti jedan poziv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor komentirala je izjave predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Komentirajući Josipovićevu izjavu da je zakon o ništetnosti protiv Ustava, rekla je da ju to malo čudi, ali da predsjednik ima pravo na svoje odluke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović "spustite loptu" Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa Slika nije dostupna Poruka Vladi i Saboru Josipović: Ne donosite zakon o ništetnosti!

Kosor je sinoć uoči dodjele turističkih nagrada na Danima hrvatskog turizma u Šibeniku naglasila kako nije točno da taj zakon ne govori o temeljnim pravima i slobodama, a i istaknula je da zakon nije u suprotnosti s Ustavom, jer štiti temeljne vrijednosti, vrijednosti poput vladavine prava i suverenitet RH. Svoju tužbu protiv Jovanovića nismo podnijeli temljem njegovih izjava u Saboru nego onih od 17. rujna 2011. kada je HDZ održavao svoj sabor, a Jovanović rekao da su većina izaslanika na tom saboru, a bilo ih je 10 tisuća, kandidati za odlazak u Rementinac, kazala je Kosor

Zakon samo govori o tome da poništava pravne akte JNA, a Ustavni sud RH odlučuje dakako o suglasnosti zakona s Ustavom, a ne tuđih zakona s Ustavom RH, kazala je premijerka. Napomenula kako je za nju uvijek bilo najveće pitanje, kako to da ni predsjednik RH ni oporba nikada, nijednom riječi nisu rekli da je problematičan zakon Republike Srbije iz 1993. i s dopunama 2010., a svi se obrušavaju na zakon koji je donijela hrvatska Vlada i Sabor.

Tu samo govorimo da je proširenja jurisdikcije Republike Srbije na Hrvatsku dosta, i to, kako je dodala, ne može štetiti međunarodnim sporazuma, nego će i to olakšati njihovu provedbu između dvije države. Premijerka Kosor je kazala i da se čudi što predsjednik Josipović prilikom zadnjega posjeta Srbiji nije s predsjednikom Borisom Tadićem razgovarao o problemu optužnica koje dolaze na temelju pravnih akata JNA, a dodala je i kako smatra da je došlo vrijeme da se i sa Srbijom razgovara o nestalima, jer ključ za to leži, kako je kazala, u arhivima JNA.

'Tužbu smo podnijeli jer je Jovanović rekao da su izaslanici na Saboru HDZ-a kandidati za Remetinec'

Na pitanje da komentira oštre napade oporbe zbog skidanja imuniteta zastupniku Jovanoviću, Kosor je odgovorila da je nevjerojatno kako oni preskaču istinu. Mi (HDZ) svoju tužbu protiv tog zastupnika nismo podnijeli temljem njegovih izjava u Saboru nego onih od 17. rujna 2011. kada je HDZ održavao svoj sabor, a Jovanović rekao da su većina izaslanika na tom saboru, a bilo ih je 10 tisuća, kandidati za odlazak u Rementinac, kazala je Kosor.

On je ponovio da je HDZ zločinačka organizacija, a to je ponovio i njegov predsjednik Milanović i te su izjave prelile čašu i zbog toga smo uputili tužbu, objasnila je Kosor dodavši kako je time poticao na odmazdu i da se tih dana dogodio i napad ciglom kroz prozor na središnjicu HDZ-a kada je ozlijeđen vozač i jedna gospođa koja se došla upisati u stranku. Radi se dakle, smatra, o poticanju na mržnju i nasilje, a to je nedopustivo za svakoga. Istaknula je da će ovih dana uputiti jedan poziv gospodinu Milanoviću te dodala da 'večeras ostane na tome'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene