Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar

Pala potpora Vladi, SDP-u i HDZ-u, raste pesimizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rezultatima posljednjeg Crobarometra, kojeg provodi agencija Ipsos puls, a ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV, pesimizam među hrvatskim građanima je u porastu, a popularnost dviju vodećih stranaka u padu.

Sudeći prema posljednjem Crobarometru, koji na 961 ispitaniku provodi agencija Ipsos puls, a ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV, Hrvatska se vratila u normalno stanje. Srpanjski optimizam se, čini se, istopio.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Slika nije dostupna Sastanak vladajućih Milanović: Kukuriku koalicija ide zajedno na europske izbore

KOLOVOZ - BLAGI RAST PESIMIZMA

Smjer kojim ide Hrvatska blago je porastao prema pesimizmu. Sada 62 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, dok je u srpnju to mislilo njih 57 posto. Istodobno, da zemlja ide u dobrom smjeru misli njih 27 posto, u odnosu na svakog trećeg ispitanika koji je to mislio mjesec prije. Ne zna njih 11 posto.

Ulazak u Europsku uniju je očito 'otopio' pozitivan dojam među građanima, no, isto tako, razina pesimizma je i dalje niža u odnosu na zadnju godinu.

>> SDP najbolji u deset mjeseci, HDZ 'zacementiran' na 22 posto

VLADA LOŠA, NO NIJE I NAJGORA

Vladinu politiku u ovom trenutku ne podupire 59 posto građana, a podupire je njih 32 posto. I tu je vidljiv porast nezadovoljstva i pad potpore Vladinoj politici, no, isto tako, razina nezadovoljstva je još uvijek najmanja u ovoj godini. Ne zna 9 posto građana.

KOALICIJA NIKAD JAČA

Vladajuća koalicija odradit će mandat do kraja, misli to 79 posto ispitanika, a da će se raspasti misli 14 posto građana. Ne zna njih 7 posto.

TRI INSTITUCIJE - SVE PO STAROM

Školskim ocjenama i dalje predsjednik Ivo Josipović ima najviše razloga za zadovoljstvo jer mjesec završava ocjenom 3,47 ili četvorkom. Vlada je, pak, mjesec završila trojkom ili ocjenom 2,52. Hrvatski sabor ocjenom dvojkom ili 2,18.

PAD SDP-a I HDZ-a

SDP je nakon srpanjskog uzleta mjesec završio na 25,4 posto, a HDZ na 20,3 posto. I jedna i druga stranka pale su u odnosu na mjesec prije.

LABURISTI SE OPORAVILI - HNS MALO POTONUO

Laburisti su se blago oporavili i mjesec su završili na 10,6 posto. Potom je tu HSS, koji sad uživa potporu od 4,4 posto, a HSP Ante Starčević ima 4 posto potpore.

HDSSB je mjesec završio na 3,7 posto, a HNS, koji je mjesec prije nakon dugo vremena bio s najboljim rezultatom, kolovoz završava s 3,4 posto potpore.

Od ostalih stranaka BUZ ima 3,1 posto, HSP 1,9 posto, Grubišićeva lista polagano tone i mjesec završava na 1,7 posto. HSLS i IDS su na 1,3 posto. SDSS je na 0,4 posto, a Kerumova Hrvatska građanska stranka je na 0,2 posto. Za neku drugu stranku glasalo bi 1,5 posto birača, a neodlučnih je 13,4 posto.

PREDSJEDNIK STABILAN, MILANOVIĆ I KARAMARKO BLAGO IZGUBILI POTPORU

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji s 80 posto potpore. Istodobno su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko izgubili malo potpore birača. Milanović sad uživa potporu od 40 posto birača, a Karamarko 17 posto.

TOP LISTA POLITIČARA - SVE JE ISTO KAO I PRIJE

Predsjednik je i dalje najpolularniji, a iza njega je i prema Ustavu drugi čovjek države Josip Leko, s potporom od 52 posto. Potom je tu Vesna Pusić s potporom od 48 posto birača, a istu potporu ima i Dragutin Lesar. Ivan Grubišić ima potporu od 46 posto birača.

Zoran Milanović je s 40-postotnom potporom na 6. mjestu. Ruža Tomašić je na 38 posto potpore, Silvano Hrelja uživa potporu svakog četvrtog birača ili njih 25 posto, a 23 posto birača podupire Ivana Jakovčića.

Tomislav Karamarko je na potpori od 17 posto. Istu potporu imaju i Branko Hrg i Milorad Pupovac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene