Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV

Crobarometar: Hrvatska nakon nove Vlade - koga su birači nagradili, a koga kaznili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crobarometar, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV, pokazalo je da nakon izbora blago raste potpora HDZ-u i SDP-u, dok HNS, koji je prije izbora imao potporu 2,8 posto, nakon koalicije s HDZ-om ima potporu 2,4 posto ispitanika.

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u lipnju – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o političarima, potezima vladajućih i smjeru u kojem Hrvatska ide.

HDZ i SDP - blagi rast

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

HDZ lipanj završava s 34,8 posto i već je treći mjesec u blagom rastu. Istina, sve je to unutar statističke pogreške baš kao i rast SDP-a koji lipanj završava na potpori od 22,2 posto.

Most gubitnik, Živi zid postojan

Most je "izletio" iz Vlade, a lipanj završava potporom od 7,4 posto. Mjesec prije imali su potporu od 9,2 posto. Živi zid je postojan i može računati na potporu od 7,3 posto.

HNS savezom s HDZ-om nije izgubio potporu - Tko su stranke bez kojih se ne može vladati?

Nakon "velike četvorke" nalazi se stranka Milana Bandića 365 s potporom od 3,6 posto, slijedi ih HSS koji se oporavio i sada uživa potporu od 3,3 posto, IDS može računati na 2,6 posto, a HNS pak ima potporu od 2,4 posto. HSU lipanj završava na potpori od 2,4 posto, a stranka Pametno na 2 posto. Ostale stranke ili neke druge, imaju trenutačno 5,3 posto među biračima, a neodlučnih birača je 6,5 posto.

Hoće li Vlada odraditi mandat do kraja - Građani podijeljeni

Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, da će odraditi još 3 i pol godine misli njih 42 posto, a ne zna njih 15 posto.

U odnosu na mjesec prije to je zapravo dobar rezultat za premijera. Tada je 56 posto građana mislilo da koalicija neće odraditi mandat do kraja, a tek ih je 32 posto mislilo suprotno.

Većina ne odobrava rad Vlade, ali ima i pozitivnih trendova

Vladine politike ne odobrava 54 posto ispitanika, odobrava ih 34 posto, a ne zna njih 12 posto. No i tu je vidljiv blagi pad pesimizma u Vladine politike i porast optimizma. Mjesec prije Vladine politike nije podržavalo 63 posto ispitanika, a uz Banske dvore bilo ih je samo 27 posto.

Zaustavljen pad pesimizma

Iako većina građana, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, suprotno misli njih 24 posto, a ne zna 11 posto. Činjenica je kako je zaustavljen tromjesečni trend rasta pesimizma smjerom kojim ide Hrvatska i prvi je ovo mjesec u kojem raste optimizam.

Veća podrška Predsjednici među građanima

Svaki drugi građanin, ili njih 50 posto, daje podršku radu Predsjednice, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na mjesec prije. Istodobno, 40 posto birača joj ne daje podršku, ali taj je broj u padu. Ne zna njih 10 posto.

Dojam o političarima

Među ispitanicima i dalje ima najviše onih koji o Predsjednici imaju pozitivan dojam – njih je 55 posto, dok je onih s negativnim dojmom 37 posto. Premijer Plenković je među ispitanicima popravio dojam u odnosu na mjesec prije i sada o njemu pozitivno misli njih 43 posto, dok je onih s negativnim dojmom 46 posto. Božu Petrova pozitivnim ocjenjuje 36 posto ispitanika, a negativan dojam ima njih 52 posto. O Davoru Bernardiću među ispitanicima 25 posto njih misli pozitivno, a njih 55 posto negativno.

NAPOMENA

Istraživanje provodi agencija Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 978 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene