336286
336286
336286
336286
336286

EKSKLUZIVNO: HDZ još više ispred SDP-a!

  • , 16.05.2014., 19:05
  • Autor:
  • komentara

Dnevnik NOVE TV u redovitom istraživanju CROBAROMETAR, koji provodi IPSOS PULS donosi na 968 ispitanika najpreciznije raspoloženje građana po pitanju političkih opcija.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

 

HDZ-OVA KOALICIJA U NALETU PRED EU IZBORE POBJEĐUJU

HDZ sa svojom listom jasno je ima prednost i statistički i psihološki. Kod EU izbora najvažniji je faktor odaziv. U Hrvatskoj je on bio mizernih 20 posto na prošlim izborima. Vidljivo je to iz CROBAROMETRA koji provodi IPSOS PULS na 968 birača i to od 1. do 11. svibnja.

No i na simulaciji odaziva od 36 posto birača koji su rekli da će sigurno izaći na EU izbore HDZ-ova koalicija osvaja 30 posto. Kukuriku lista osvaja 24,7 posto birača, a OraH osvaja 8,7 posto. Laburisti bi osvojili 6,7 posto birača, a Savez za Hrvatsku 5,9 posto birača, Nacionalni forum 3,2 posto. 

ODAZIV JE KLJUČAN I ZA MANDATE – HDZ MOŽE OSVOJITI I 6 ZASTUPNIKA

HDZ-ova koalicija je u velikoj prednosti, a odaziv, pa čak i jedan postotak, može promijeniti točnije jednoj listi osigurati mandat više ili manje. HDZ bi čak mogao i s manjim odazivom osigurati si čak i 6 zastupnika. Vladajuća koalicija pak između 3 i 4, i OraH je siguran da osvaja eurozastupnika, a sve ostale liste ovise o brojnim kombinacijama i odazivu na izbore 25. svibnja.

HDZ UČVRŠĆUJE VODSTVO – VLADA NAJGORA OD DOLASKA U BANSKE DVORE

Hrvatska demokratska zajednica povećala je svoju prednost u odnosu na SDP i sada je na 23,3 posto, a SDP je na 18,9 posto. HDZ je zabilježio značajniji rast, a SDP je kažnjen kao i Vlada. Banskim dvorima danas vjeruje najmanje građana od dolaska Zorana Milanovića na vlast. Smjena Slavka Linića odrazila se na Vladinu potporu pa i na opstanak koalicije.

HDZ SE „ODLIJEPIO“ I PREUZEO VODSTVO

HDZ je prvi put i to značajnije preuzeo vodstvo u odnosu na SDP. Rejting im je porastao za tri posto i sada je 23,3 posto, a SDP je na 18.9. Ili to je jedan od najlošijih rejtinga te stranke od početka 2007., a sličan odnos snaga je bio u ožujku 2007., ali nisu bili izbori za deset dana.

 

 

ORAH TREĆA OPCIJA, LABURISTI U LAGANOM PADU, HNS U AGONIJI

OraH se učvrstio kao treća opcija i oni su sad na 11,9 posto potpore. Laburisti s lagim padom završili su na 4. mjestu sa 7,3 posto. Nacionalni forum je na 2,5 posto, a HDSSB na 2,4 posto. Bandićeva lista je na 2,2, BUZ na 2,1. HSS je na 1,9 posto, a HSU na 1,9 posto, Hrast je na 1,7 posto, HSP je na 1,6 posto, HSP Ante Starčević na 1,6 posto. IDS je na 1,5 posto, Grubišićeva lista je na 1,3 posto, Kerumova stranka na 1,2 posto, a HNS proživljava pravu političku agoniju na 1,2 posto. Ostale stranke osvajaju 2,9 posto, a neodlučnih je birača 11,7 posto.

 

HDZ-OVA KOALICIJA POBIJEDILA BI NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA

HDZ-ova koalicija bi pobijedila na parlamentarnim izborima s 27 posto potpore birača, a vladajuća Kukuriku koalicija osvojila bi 22 posto potpore, OraH bi osvojiio 12,7 posto potpore, a Laburisti 9,8 posto. Potom je tu Savez za Hrvatsku sa 6,1 posto. Nacionalni forum ima 3,5 posto. Bandićeva lista ima 2,9 posto. Ostali bi osvojili 3,3 posto, a neodlučnih je 11,3.

MILANOVIĆEVA VLADA NEPOPULARANA KAO KOSORIČINA PRIJE GUBITKA VLASTI

75,4 posto građana ne podupire Vladinu politiku, a njih 18,9 podupire Vladu. Ne zna njih 5,6 posto. I to je rezultat koji je imala i Vlada Jadranke Kosor prije gubitka izbora. Praktički od studenog prošle godine Vlada ima sve više protivnika svoje politike.

SMJER HRVATSKE – KAO PRED ZADNJE IZBORE

80,5 posto građana misli da zamlja ide u lošem smjeru, a 13,7 posto njih misli suprotno. Ne zna njih 5,8 posto. I tu je pesimizam kao pred promjenu vlasti krajem 2011.

KOALICIJA - GUBI LI POTPORU

Vladajuća koalicija, misli 29 posto građana, neće odraditi mandat do kraja i to je najveći broj onih koji misle da slijede prijevremeni izbori. A da će koalicija odraditi mandat do kraja 2015., misli 66 posto ili najmanje od pobjede Kukuriku koalicije.

TOP LISTA POLITIČARA – NEMA PROMJENA

Predsjednik Josipović blago je popravio osobni rejting i podupire ga 74 posto birača. Potom slijedi Mirela Holy sa 70 posto potpore. Dragutin Lesar je na 50 posto. Potom slijedi Josip Leko s 48 posto birača. Ivan Grubišić ima 43 posto potpore, Vesna Pusić je na 38 posto potpore, a Ruža Tomašić je na 35 posto. Istodobno Zoran Milanović ima 24 posto, Vladimir Šišljagić 21 posto, a Tomislav Karamarko 20 posto. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se